Meclis’te hekimleri açlığa mahkûm edecek yasa teklifinin görüşmeleri devam ederken, hekimler ülke genelinde eylem yaptı, teklifin geri çekilmesini istedi

Yasa teklifi Meclis’te hekimler sokakta

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Sağlık emekçileri, KHK’lerle ihraç edilen ve güvenlik soruşturması gerekçesiyle mesleğe başlatılmayan hekimlerin özel sektörde de çalışmalarını engelleyecek düzenlemeler içeren yasa teklifini ülke genelinde ‘hak nöbeti’ eylemleri yaparak protesto etti.

Tartışma yaratan ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine dün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda devam edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyeleri, görüşmeleri izlemek ve itirazlarını dillendirmek için komisyon toplantısına katıldı.

Teklif komisyonda görüşülürken, ülkenin dört bir yanından Ankara’ya gelen hekimler ve sağlık emekçileri de gün boyu protesto eylemleri yaparak tepkilerini dile getirdi. TTB önünde oturma eylemi yapan hekimler daha sonra “Hekimler kandırmaca değil, haklarını istiyor” sloganıyla Kuğulu Park’ta ‘hak nöbeti’ tuttu. Protesto eylemleri ülkenin dört bir yanındaki park ve meydanlarda da devam etti.

BİZE ‘YA İTAAT ET YA AÇLIKTAN ÖL’ DİYORLAR
TTB önünde bir açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, “Bu 44 maddeden oluşan yasa teklifi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan düzenlemelerini içeriyor. Bizler Meclis’ten sağlıkta şiddeti durdurmaya yönelik bir yasa değişikliği beklerken, hazırlanan yasa önerisiyle binlerce hekim haksız hukuksuz bir şekilde mesleklerini yapamaz hale getiriliyor” dedi. Teklifin TTB’nin zayıflatılmasına yönelik düzenlemeler içerdiğine de dikkat çeken Adıyaman, bu yasayı kabul etmediklerini vurguladı. SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara da “Bugünün faşistleri ‘Ya itaat et ya da açlıktan öl’ diyor. Açlıkla terbiye edilmeyi kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından TTB önünde oturma eylemine başlayan hekimler, teklifin geri çekilmesini istedi.

ILO İLE GÖRÜŞTÜLER
Bu arada SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Hukuk ve Toplu İş Sözleşmesi Sekreteri Aylin Akçay ve KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, dün yasa teklifiyle ilgili olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği ile görüştü, itirazlarını aktardı.