AKP’nin kongrelerine uygulanmayan tedbirler, 1 Mayıs eylemlerini yasaklamak için bahane edilirken meslek örgütleri ve konfederasyonlar, “İşyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız” dedi. Bakırköy’de 1 Mayıs çağrısı yapan işçilere polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu esnada bir yurttaş, “Polis devleti yaptınız bu memleketi” diyerek gözaltılara tepki gösterdi.

Yasağınız boşa, meydanlara çıkacağız

POLİTİKA SERVİSİ

Salgın günlerinde ‘lebaleb’ kongreler düzenleyerek salgın tedbirlerini hiçe sayan iktidarın valileri, 1 Mayıs’ı yasaklamak için ellerinden geleni yapıyor. İstanbul dahil birçok kentte valiliklerin pandemi bahanesiyle 1 Mayıs’ı yasaklamasına ise tepki büyük.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “Umut Yan Yana" sloganıyla 1 Mayıs programını açıkladı.Karaköy'deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Tores Dinçöz katıldı. Konfederasyonlar ve meslek örgütleri adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi sürecinde emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.


Geçen yıl 1 Mayıs’ın büyük kitleler halinde kent meydanlarında kutlanamadığını hatırlatan Çerkezoğlu, Türkiye’nin yurttaşlarına salgın günlerinde en az maddi desteği veren ikinci ülke olduğunu vurguladı: “Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor. Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında, adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor.”

‘MUTASYON’ KEŞFEttiler

30 Nisan ve 1 Mayıs için yaptıkları kutlama başvurularının reddedildiğini aktaran DİSK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemiye dair bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimizde ve pankartlarımızda bulaşan bir ‘mutasyon’ keşfediyor.”

HER YER 1 MAYIS ALANI

1 Mayıs’ı yasaklamalara rağmen işyerlerinde kutlayacaklarını belirten Çerkezoğlu, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için ‘Her gün 1 Mayıs’ diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz” dedi ve ekledi: “Her yer 1 Mayıs diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız. 30 Nisan’da İstanbul Taksim’deki Kazancı yokuşunda her sene gerçekleştirdiğimiz anma etkinliğinde buluşacak, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiğimiz canları anacak, tüm anma programlarımızı pandemi koşullarına uygun biçimde planlayacağız. Aynı gün ülkenin dört bir yanında, en yaygın biçimde işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız.”

CENAZE HATIRLATMASI

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açık alanlarda mesafeyi koruyarak seslerini duyurabileceklerini ifade etti. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, İçişleri Bakanı ve yasak kararı veren İstanbul Valisi’nin katıldığı cenaze törenini hatırlatarak, “İşte salgın bu cenazelerde yaygınlaştı” dedi. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Tores Dinçöz ise, “Çeşitli cenazelerde virüsün bulaşmadığını ama emeğin bayramında bulaşacağı varsayımı koca bir yalandır. Emeğin bayramını kutlamak için etkinliklerimizi talep etmiyoruz, istiyoruz. Bu kararımızdır” dedi.

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve direnişte olan işçilerin İstanbul’da yapmak istedikleri ortak açıklamaya müdahale eden polis, onlarca kişiyi gözaltına aldı. Megakentin ayrı ayrı bölgelerinde direnişte olan Bakırköy ve Bayrampaşa Belediyesi ile Sinbo, SML Etiket ve Tur Assıst işçileri, 1 Mayıs programlarını açıklamak için Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Meydanda bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen işçileri ablukaya alan polis, salgın gerekçesiyle izin verilmeyeceğini söyledi. Buna tepki gösteren işçiler ise salgının bahane edildiğini belirterek, açıklama yapacaklarını kaydetti. Bunun üzerine polis onlarca işçiyi gözaltına aldı. 30'dan fazla kişi gözaltına alındı. İşçiler bu esnada, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı attı.

GAZETECİLERE ENGEL

Polisin sert müdahalesi kameralara yansırken gazeteciler de engellemeye çalışıldı. İşçilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "İstiyorlar ki işçinin ve yoksulun sesi duyulmasın. İstiyorlar ki yağma ve sömürü düzenine itiraz edilmesin” dedi.

Öte yandan Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Baldur Süspansiyon işçileri, grevlerinin 121’nci gününü geride bıraktı. İşçilere destek için yapılmak istenen dayanışma şöleni ise pandemi bahanesiyle yasaklandı. Birleşik Metal-İş Sendikası da fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasak kararını eleştirdi. Gerçekleştirilecek konserin pandemi koşullarında yapılacağını hatırlatan Serdaroğlu, "Bugün burada önemli bir şölen yapacaktık. Sanatçı arkadaşlarımız bize moral verecekti ama her şeyi serbest bırakanlar bizim etkinliğimizi yasakladı” dedi.

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNÜ

Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, 1 Mayıs’ın yasaklanmasına da değindi: “Hazine’yi boşalttılar, işsizlik sigortasını hortumladılar. Verecek paraları yok, nerede bu paralar? Neresinden tutsanız elinizde kalan bir yıl geride bıraktık. Tarikat cenazesinin fotoğrafını gördünüz. İstanbul Valisi o cenazeyi neden yasaklanmadın? Sen neden sadece işçiler eylem yapmak istedikleri zaman yasak getiriyorsun? Bu ülkenin kararnameleri sadece işçiler için mi geçerli? 1 Mayıs bu ülkenin ve dünya işçi sınıfının en önemli günüdür.”


Çalışırken bulaşmayan korona 1 Mayıs eyleminde de bulaşmaz

Çerkezoğlu, “1 Mayıs engellenemez! Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir” dedi ve taleplerini şöyle sıraladı:

♦ Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır.
♦ Çalışırken hastalanan emekçiler için kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
♦ Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son.
♦ İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere.
♦ Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
♦ İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
♦ Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak.
♦ Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğal gaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
♦ Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın
♦ İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütünün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı Sözleşmesi onaylansın.


Eylem tahammülsüzlüğünü bahane uydurup maskelediler

1 Mayıs'ın pandemi bahanesiyle yasaklanmasına tepki gösteren Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) "Bizler her koşulda 1 Mayıs’ı kutlamaya, örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz." açıklaması yaptı. Sendikanın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Salgın gerekçesiyle il valilikleri ve kaymakamlıklarca alınan bir dizi karar doğrultusunda 1 Mayıs etkinlikleri yasaklanmıştır. Herhangi bir afiş asılması, broşür veya el ilanının dağıtılması dahi yasak kapsamına alınmış, işçi sınıfının sesi kısılmaya çalışılmıştır" denildi. İşçi ve emekçiler salgın koşullarında da bedel ödemeye devam ediyor. Emekçinin bayramına, 1 Mayıs’ına olan tahammülsüzlük salgın bahanesiyle maskelenmiştir. Birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs hem dünyada hem de Türkiye’de büyük bedeller ödenerek kazanılmış hakları simgelediği için işçi sınıfı açısından asla unutmayacağı, unutturmayacağı ve vazgeçemeyeceği bir mücadele günüdür. Hükümeti salgın tedbiri bahanesinden vazgeçmeye, işçi ve emekçilerin bayramını yasaklama yanlışından dönmeye çağırıyoruz. 1 Mayıs yasaklanamaz. 1 Mayıs’tan asla vazgeçmeyiz. Bizler her koşulda 1 Mayıs’ı kutlamaya, örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz."


İşçi sınıfı alanlarda

İzmir’de sendikalar ve meslek örgütleri, 1 Mayıs’ı 30 Nisan’da Gündoğdu Meydanı’nda kutlama yapmak için İzmir Valiliğe başvuru yaptı. 1 Mayıs hazırlıklarını anlatan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, tüm baskılara, yasaklamalara ve saldırılara karşı Gündoğdu Meydanı'nda olacaklarını ifade etti. İktidarın salgını araç haline getirdiğini ifade eden Sarı, “1 Mayıs yasaklamalarına da pandemiyi bahane ediyorlar. Eğer gerçekten bu ülkenin insanlarını düşünüyorlarsa, herkesin gelir güvencesini oluşturarak, 28 günlük tam kapanmayı sağlayın. Bunu yaptığınızda biz de destekleriz. Ancak bunu yapmadan 1 Mayıs'ı pandemi bahane edilerek yasaklarsanız, işçi sınıfı olarak her yerde alanlara çıkar, kutlamalarımızı yaparız" dedi.

Kocaeli Valiliği, Aydın Valiliği, Denizli Valiliği ile İstanbul Valiliği 1 Mayıs'ı kapsayacak şekilde eylem ve etkinlikleri yasaklamıştı.