Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanan  İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenecek Kürtçe tiyatro oyunu, 2017’den itibaren Kürtçe olarak 100’den fazla kez sahnelenmiş.

Yasaklanan Kürtçe oyun yüzden fazla kez sahnelendi

HABER MERKEZİ

Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasaklan İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan Beru, 2017’den itibaren Kürtçe olarak 100’den fazla kez sahnelendi.

Devlet Tiyatroları’nda da 2014’te Türkçe olarak seyirciyle buluşan eser, daha önce Kürtçe olarak İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Ankara ve Batman’da aynı içerikle sergilenmişti.

İBB Şehir Tiyatroları, pandemide zor günler geçiren özel tiyatrolar için yeni sezon programında 50 özel tiyatro oyununa yer verme kararı aldı. 21 Eylül’de açıklanan yeni sezon repertuvarı içerisinde “Bêrû: Klakson, Borîzan û Birt” oyununa da yer verildi.

yasaklanan-kurtce-oyun-yuzden-fazla-kez-sahnelendi-792604-1.

yasaklanan-kurtce-oyun-yuzden-fazla-kez-sahnelendi-792605-1.

ÜÇ YIL BOYUNCA TÜRKİYE’DE VE AVRUPA’NIN FARKLI ŞEHİRLERİNDE GÖSTERİLDİ

1997’de Nobel Edebiyat Ödülü almış İtalyan yazar Dario Fo’ya ait “Yüzsüz: Klakson, Borazanlar ve Bırtlar” oyununun, Kürtçe olarak Şehir Tiyatroları’nın Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesi kararlaştırıldı. Kültür sanat dünyasına açıklanan ve bilet satışları gerçekleştirilen oyun, sahnelenmesine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasakladı.

yasaklanan-kurtce-oyun-yuzden-fazla-kez-sahnelendi-792606-1.

1981 yılında yazılan oyun, Kültür Bakanlığının Devlet Tiyatrolarında Türkçe olarak 2014’yılında sahnelendi. Kürtçe’ye çevrilen oyun, 2017 yılından beri oynanıyordu. İzmir, Diyarbakır, Adana, Ankara, Batman’da izleyicilerle buluşan Beru, İstanbul’da da birkaç farklı sahnede gösterildi. İstanbullular; Kadıköy, Taksim ve Esenyurt’da farklı zamanlarda oyunu izlemişti. Altyazılı şekilde izleyiciyle buluşmaya hazırlanan Beru, üç yıl boyunca Türkiye’de ve Avrupa’nın farklı şehirlerinde gösterildi. Ulusal ve uluslararası festivallerde sahne aldı. Bazı bölümleri kısaltılarak Kürtçe’ye çevrilen Beru, içeriği değiştirilmeden 100’ün üzerinde kez oynandı.

yasaklanan-kurtce-oyun-yuzden-fazla-kez-sahnelendi-792607-1.