Hayat pahalılığından şikâyet eden ve gelirlerinin giderlerini karşılamadığını dile getiren üniversite öğrencileri, pandemiden sonra gün be gün artan fiyatlardan dert yanıyor.

Yasaklar bitti öğrenciler evde

Efe SEKİTMEZ

İzmir’de Ege Üniversitesi öğrencileri sürekli gelen zamlar ve artan fiyatlar yüzünden dışarıya çıkamıyorlar. Hayat pahalılığından şikâyet eden ve gelirlerinin giderlerini karşılamadığını dile getiren üniversite öğrencileri, yemek yemek ve kahve içmek gibi aktivitelerin pahalılığından şikâyetçi.


Yüksek fiyatlar yüzünden dışarıya haftada yalnızca bir kere çıkabildiğini söyleyen Ege Üniversitesi öğrencisi Ozan Aslan, “Ege üniversitesi öğrencileri genellikle Küçükpark’ta ve Büyükpark’ta olurlar. Bir şeyler yemek istediğimizde ise genellikle en ucuz nerede yiyebiliriz diye düşünüp hareket ediyoruz. En ucuzu tavuk döner ve 15 TL’ ye karnını doyuruyorsun keza pilav yemek istediğin zaman 20 TL gibi bir fiyata denk geliyor. Bunlar başta ucuz gibi görünse bile küçük küçük paralar birikerek katlanıyor ve bunu her zaman yapamıyorsun. Öğrenciler bu fiyatların altından kalkamıyor. Küçükpark’ta ev yemekleri yapan 2-3 yer var, fiyatları 18 TL’den başlıyor. Ben ilk geldiğim zaman pandemi öncesinde 12 TL’ye yiyordum. Pandemi sonrasında açıldıklarındaki ilk fiyat 18 TL’ydi ama bu büyük ihtimalle tırmanarak devam edecek. Haftada bir arkadaşlarımızla oturalım diye anlaştığımızda dışarı çıkıp bir kahve içiyoruz ve en ucuz kahve 10 TL’den başlıyor. Bir yerde bir şeyler yemek istediğimiz zaman lokantaya oturamıyoruz, gidip döner yiyoruz” dedi. Aslan, “Bugün bir öğrencinin dışarıya çıkması 40-50 TL’den başlıyor” ifadelerini kullandı.

Ege Üniversitesi öğrencilerinden olan Hasan Çavuş ise, “Üniversite öğrencileri okul açık olduğu dönemde ucuz olduğu için kampüs içinde yemek yemeyi tercih ediyorlardı. İzmir’de kalmayı tercih etmiş öğrenciler okulun kapalı olması yüzünden genellikle Küçükpark’a çıkıyorlar. Küçükpark’ta fiyatlar uçmuş durumda. Ben 2018 yılında başladım üniversiteye. 10 TL’ye, 11 TL’ye yediğim yemekler 18 TL oldu. Dışarıda bir yemek yiyip bir kahve içtiğin zaman zaten 30 TL ödüyorsun. Yarısı su olan bir kahveye 15 TL para veriyoruz. Küçükpark’a çıkmak artık 50 TL’den başlıyor. Dışarı çıktığımızda bir mekâna oturmak yerine daha çok parkları tercih ediyoruz” diye konuştu.

Ege üniversitesi öğrencilerinden olan Bilal Akbalık da yaşadığı evin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kendisine para kalmadığını söyleyerek şunları belirtti: “Dışarı çıktıklarında öğrenciler genellikle Küçükpark’ı tercih ediyorlar. Genel olarak baktığımız zaman pandemiden sonra fiyatlar çok pahalı hale geldi. Yemek anlamında baktığımızda fiyat aralığı en az 15 TL’den başlıyor. Daha önce 17 TL verdiğim bir menüye şu an da 22 TL veriyorum. Ben evde kalıyorum evin ihtiyaçlarını karşıladığım zaman bana kalan parayla en fazla haftada bir kere dışarı çıkabiliyorum. Küçükpark’a çıktığım zaman eğlenmek ve kaliteli bir gün geçirmek istiyorsam cebinde en az 50-60 TL kadar bir para olmak zorunda.”