Nilüfer Müzik Festivali bugün başlıyor. Başkan Erdem, yasakların panzehrini, “korkmamak” olarak açıklıyor. Konser verecek Melike Şahin ise yasaklara karşı, “Bir arada durmak ve ses çıkarmak” gerektiğini söylüyor.

Yasaklara karşı bir aradayız
Fotoğraf: Nilüfer Müzik Festivali

Işıl ÇALIŞKAN

Ülkede konser ve festival yasaklarının ardı arkası kesilmezken umut vadeden gelişmeler de oluyor. Bunlardan biri de kuşkusuz “Dünyayı sev, geyiği öp, festivale gel” sloganıyla gerçekleştirilen Nilüfer Müzik Festivali. 2, 3, 4 Eylül tarihlerinde Bursa Balat Atatürk Ormanı’nda müzik tutkunları ile buluşturacak olan festival, Türkiye ve dünya sahnelerinin önde gelen isimlerini konuk edecek. Mor ve Ötesi, Ceza, The Blaze, Melike Şahin, Editors, Hey! Douglas sahne alacak isimlerden bazıları. Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği festivali, Belediye Başkanı Turgay Erdem ile konuştuk.

“Dünyayı sev, geyiği öp, festivale gel” sloganıyla başlıyoruz sohbetimize. Erdem’e ardında nasıl bir anlam yattığını sorduğumuzda, “2015 yılında Nilüfer Müzik Festivali için yola çıkarken arzumuz, ülkemizin gençlerine sosyalleşebilecekleri, dünya standartlarında bir festival deneyimi yaşayacakları ve güzel anılar biriktirecekleri bir buluşma ortamı yaratmaktı. Aradan geçen yıllarda Bursa’mızın cazibe merkezi olmasına katkı sağlayan, şehrin kültür-sanat ikliminde önemli katkıları olan, artık markalaşmış bir etkinlikten bahsediyoruz. Her marka da akıllarda kalan sloganıyla öne çıkar. Bu yılki ilgiden de görüyoruz ki gençlerin hem aklında hem de kalbinde Nilüfer Müzik Festivali’nin ve maskotumuz geyiğin özel bir yeri var” cevabını veriyor.

Turgay Erdem - Nilüfer Belediye BaşkanıTurgay Erdem - Nilüfer Belediye Başkanı


Slogandan da anlaşılacağı üzere festivallerin sevgi ve barış aşıladığı bir gerçek. Ardı arkası kesilmeyen yasaklar sürerken bu festivalin gerçekleştiriliyor olmasının önemini, “Pandemi döneminde yürürlüğe giren geçici önlemlerin özellikle müzik konusunda nedense kalıcı bir hal aldığını görüyoruz. Müzik insanın kendini ifade etmek için kullandığı en güzel araçlardan biri. Coşkumuzu da hüznümüzü de müzikle ifade ediyoruz. Müzik evrensel bir dil. Festivallerin yasaklanmasından üzüntü duyuyorum. Hatta Türkiye’nin her köyünde bir yerel festival yapılmasını arzu ediyorum” sözleriyle anlatıyor Erdem.

BİR TÜRE HAPSOLMUYORUZ

Yasakların panzehirini sorduğumuzda, “korkmamak” olarak yanıtlıyor ve ekliyor: “Sevgiyle ve barışçıl duygularla dört elle işe sarılmaktır. Türkiye her alanda kendine güvenmeli. Kendine güveni olanın engellerle, yasaklarla işi olmaz buna inanın. Yasakların tek işlevi, sorunları büyütmek ve derinleştirmek oluyor. Tarihe baktığımızda sayısız örnek bize bunu gösteriyor. Geçmişte de yasaklarla çözülen bir sorun görülmemiştir.”

Line-up’taki seçkiyi neye göre yaptıklarını ise, “Arkadaşlarım trendlere bakıyor, talepleri takip ediyor, tek bir türe hapsolmamasına dikkat ediyoruz. Gençlerin ilgisi aslında her şeyi ortaya koyuyor” sözleriyle açıklıyor.

***

Melike Şahin - MüzisyenMelike Şahin - Müzisyen

Bir umut sırtlanıyoruz

Festivalde sahne alacak olan Melike Şahin, BirGün’ün sorularını yanıtladı. Ardı arkası kesilmeyen müzik yasaklarını hatırlatarak Nilüfer Müzik Festivali’nde sahne almanın kendisi için ne ifade ettiğini sorduğumuz Şahin, “Çok üzücü elbette bu iptaller ve yasaklar. Binlerce gençle beraber müziğimizi paylaşıyoruz festivallerde. Sadece müziğimiz de değil, geleceğimize dair bir umut da sırtlanıyoruz. Sanıyorum bu beraberlikten korktukları için iniyor bu yasaklar tepelerden” yanıtını veriyor. Yasakların panzehirinin “Bir arada durmak ve ses çıkarmak” olduğunu söylüyor. Katılımcıları nasıl bir sahne performansının beklediğini ise şu sözlerle anlatıyor Şahin: “Normalde dinlemeye alışık oldukları Melike'den daha yüksek, daha neşeli bir Melike görecekleri kesin. Festival setlerimde kedere boğulmadan eğlenelim istiyorum. Zaten hayatımız yeterince zor.”