Yasaklara karşı düzenlenecek konser etkinliği de yasaklandı
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) 31’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla dün saat 18.00’de Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştireceği yasaklandı. 1991'den beri İstanbul'da faaliyetler yürüten MKM tarafından yapılan açıklamada “Siyasi iktidarın kültür ve sanat başta olmak üzere tüm yasaklarına karşı “Em ê Bêjin-Biz Söyleyeceğiz” şiarıyla organize edilen etkinliğin Küçükçekmece Kaymakamlığı tarafından keyfi şekilde yasaklandığı belirtildi.

Salon önünde yasağa tepki göstererek açıklama yapmak isteyen aralarında MKM sanatçılarının da olduğu 20 kişi gözaltına alındı.

SANATA DÜŞMANLAR

Etkinliğe son anda izin verilmemesine tepki yağdı. HDP Milletvekili Musa Pir salonun ününde yaptığı açıklamada “Bu zorbalık düzeni her yerde muhalefetin sesini boğmaya çalışıyor. İzin vermeyeceğiz” dedi. HDP’den yapılan açıklamada “Konseri yasaklayanlar, Kürt müziğine ve kültürüne karşı tahammülsüzlüklerini bir kez daha açıkça göstermişlerdir. Kürt'ü inkar eden, dilini ve müziğini yasaklayan, engelleyenler kaybedecek” denildi.

EZGİLER BULUŞACAKTI

Etkinlikte Erdoğan Emir, Mehmet Atlı, İranlı müzik grubu Rastak ve Şahiye Stranan sahne alacaktı. Konserde Kürtçe’den Türkçe’ye çevrilen birçok eser de seslendirilecekti. Kültür ve sanatın sahiplenilmesi için tüm halkların ezgilerde buluşmaya davet edildiği etkinlik çağrısında “Unutturulmaya çalışılan kültür ve dili her daim ayakta tutmaya çalışalım. Gelin bu konserde hep beraber özgürlüğün halayına duralım” ifadelerine yer verilmişti.