AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘milli güvenliği tehdit’ bahanesiyle yasaklanmasına rağmen direnişlerini başlatan Bekaert fabrikası işçilerine destek büyük. İşçileri ziyaret eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile yönetim kurulu "Teslim olmayacağız" mesajı verdi.

Yasaklara rağmen direniyorlar: İşçiler tehlikede sermaye güvende!

Asena TUNCA

Kocaeli’nde Belçikalı Bekaert fabrikasında işçiler, grevlerinin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘milli güvenliği tehdit’ bahanesiyle yasaklanmasına rağmen direnişi sürdürüyor.

Yasak kararına rağmen grevin 4’üncü gününü de geride bırakan Birleşik Metal-İş üyesi işçilere destek ise büyük. Bugün DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile yönetim kurulu direnen işçileri ziyaret ederek eylem gerçekleştirdi.

Bekaert işçilerine, Stol izmit depo, Anadolu döküm, Çokyaşar halat, Erciyas çelik boru, Baysal kazan Marmara Seagener işçileri de destek verdi. Ayrıca Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Lastik İş Sendikası ile Genel İş Sendikası üyeleri ve HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da ziyaret etti.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, fabrikanın önünde yaptığı konuşmada, “Türkiye karanlık bir imparatorluğa teslim edilmek isteniyor” dedi. “20 yıl önce ağlayanları hatırlar mısınız?” diye soran Serdaroğlu, şunları dile getirdi: “Sadece kendi alanımızda yaşadığımız antidemokratik tutumu değil tümünü muhatap almak zorundayız. Hukuk ayaklar altında. İBB'de ortaya konulan, hukuka takla attırılan durum bizim açımızdan da yine karşımıza çıktı. Bu ülkenin aydınlık yarınları için mücadele ediyoruz. Biz devrimciyiz.”

isciler-tehlikede-sermaye-guvende-1101227-1.

"BU KARARI TANIMIYORUZ"

Bir gece ansızın Bekaert'in önüne gelindiğini aktaran Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Türkiye işçi sınıfı birden büyüktür. İşçi sınıfı Anayasa’ya aykırı kim olursa olsun, Cumhurbaşkanı da olsa, Anayasa’yı çiğneyenlerin karşısında durmuştur. İşçiler ‘Bu hukuksuz kararı tanımıyoruz’ demiştir. Tanımadık, tanımıyoruz, tanımayacağız. Bu ülke sizin kirli ayaklarınızla çiğnenecek bir yaprak parçası değildir. Emekçilerin alın teriyle emekçinin sırtında kurulmuştur.”

"BAŞKALDIRININ GREVİ"

Fabrikanın dünya tekeline ait bir Belçika firması olduğuna değinen Serdaroğlu, “Bu fabrikada işçiler 2,3 avro saatlik ücret alıyor. Belçika'da asgari ücret 1.842 avro. Siz Belçika işçisinin altında ücret alınmasına bile engel oluyorsunuz. Ne yaptığınızın farkında mısınız? Yaptım oldu olmuyor. Olmayacak. İşçiler dört gündür grevde hani nerede yasağınız? Her grev kararından sonra Anayasa Mahkemesi’ne mi gideceğiz? Öyle bir korku imparatorluğu var ki hâkimler bile bu yanlış karara imza atacaklar. Buranın milli güvenlikle ne alakası var? Bakalım hâkimler nasıl karar verecek göreceğiz. Bu grev işçilerin hak aramasına engellemeye karşı bir başkaldırı grevidir. Mücadelelerimize gözdağı verme engellemesidir biz tanımıyoruz.”

isciler-tehlikede-sermaye-guvende-1101226-1.

"DÜĞÜN ALAYINDAYIZ"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Ferman padişahınsa fabrika bizimdir” diyerek sözlerine başladı ve bir düğün alayında olduklarını söyledi. Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Türkiye tarihinin en büyük bölüşüm krizini yaşadığımız süreçteyiz. Böyle bir dönemde işçi sınıfının sermaye karşısındaki tüm silahlarının elinden alındığı süreçteyiz. Bugün ülkede her şey sendikal hakların kullanımı yönünde engel. Türkiye'nin dört bir yanında işçiler sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. Türkiye'yi böyle örgütsüz bırakarak asgari ücretliler toplumu haline getiriyorlar. Grev hakkını kullanılamaz kılıyorlar. Grev hakkı fiilen ortadan kaldırılmış durumda. Bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle tek imzayla milyonlarca işçinin grev hakları elinden alınıyor. Bu ülkede grev hakkı engelleniyorsa bu ülkedeki herkesin emeği tehdit altındadır. Bir zamanlar grev gözcüsü yeleği giyenler bugün grev yasaklamaya yemin etmişler. Yerli ve yabancı sermaye temsilcilerine övüne övüne anlatıyorlar. Bugün Bekaert direnişi ve mücadele sadece bu fabrikada çalışanların değil. Emeğiyle geçinen işçi sınıfının mücadelesidir. Ülkeyi yönetenler bir kez daha sermayeden yana tercihini ortaya koydu. Onların tercihleri bizi açlığa mahkûm etmek. Onların milli güvenlik dediği sermayenin güvenliği.”

Asla teslim olmayacaklarını belirten Çerkezoğlu, “İşçinin ekmek talebini milli güvenlik meselesi görenlere teslim olmayacağız. En temel kazanılmış hak olan grevleri yasaklayan zihniyete de yasakçılara da teslim olmayacağız. Çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız” dedi.