Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Almanya’dan Türkiye’ye getirilen ithali yasak 400 konteyner çöp için iade talebinde bulunulduğunu belirtirken Almanya Federal Hükümeti böyle bir talebin gelmediğini açıkladı.

Yasaklı çöp için iade talebi yok

Özde ÇELİKBİLEK

Düzce’de faaliyet gösteren firmanın Almanya’dan ithal ettiği 400 konteyner çöpte ithalatı yasak maddeler bulunmasının yankıları sürüyor. Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atıkları Almanya’nın geri almasını istediğini açıkladı. Ne var ki Almanya Federal Hükümeti, Türkiye’den kendilerine gelen böyle bir talebin olmadığını açıkladı.

Usulsüz atık ticaretinin odağındaki isim, Almanya’da 3B GmbH adlı şirket ile Türkiye’de 2B Plast isimli firmaların sahibi olan Erol Akarslan. Almanya’daki ayrıştırma tesislerinden alan Akarslan, atıkları Türkiye’deki şirketine gönderiyor. Ülkeye gelen geri dönüşümü olmayan 400 konteyner atığın aylar once Türkiye’ye ulaşmasına rağmen şirket henüz geri almış değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasaklı atık ticaretinin ortaya çıkmasının ardından Almanya'dan evsel atıkları geri almasını istediği duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Almanya ve Belçika’nın ithaline izin verilmeyen atıkları geri alma yükümlülüğü çerçevesinde, söz konusu ülkelerin atıklarının iade edilmesi konusunda Basel Sekretaryası’nın bilgilendirilmesi için gerekli bilgi ve belgeler Dışişleri Bakanlığı’na iletilmiştir. İthali yasak listesinde yer aldığı belirlenen atıkların, çimento ve yakma tesislerinde bertarafının Bakanlığımızca uygun bulunmadığı, atıkların Basel sözleşmesinin ilgili hükmü doğrultusunda ivedilikle mahrece iade edilmesi gerektiği firmaya bildirilmiştir” denildi.

yasakli-cop-icin-iade-talebi-yok-880549-1.
Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut

BAKANLIKTAN BASKI SÖZ KONUSU DEĞİL

Medyaya yansıyan bu açıklama üzerine Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Türkiye basınında çıkan haberleri kaynak göstererek, Federal Hükümet'e “Türkiye'ye yasa dışı yollarla ihraç edilen Alman plastik atıklarının hemen geri alınabilmesini sağlamak için ne yapılıyor?” sorusunu yöneltti. Soru önergesine verilen yanıtta ise Türkiye’den gelen bir iade talebinin söz konusu olmadığını vurgulandı: “Almanya'dan Türkiye'ye yasadışı olarak plastik atık ihraç edilmişse Türk yetkili makamları, gerekirse Almanya'daki ilgili yetkili makamlara bir iade talebinde bulunabilir. Söz konusu plastik ihracı konusunda, Türkiye’den Federal Hükümete gelen bir iade talebi söz konusu değildir. İade talebinde bulunulursa, yasadışı bir gönderi olup olmadığını ve varsa bundan kimin sorumlu olduğunu açıklığa kavuşturmak yetkili makamların sorumluluğundadır. Milliyet gazetesi, Türkiye'nin, Almanya Federal Hükümet Çevre Bakanlığı'na yazılı olarak talepte bulunup, bakanlığa “baskı uyguladığı” konusunda haber yapmıştır. Ancak böyle bir mektup henüz Federal Çevre Bakanlığı tarafından alınmamıştır.”

KAZANILAN PARA DOĞADAN DAHA ÖNEMLİ

Soru önergesine verilen yanıtı BirGün’e değerlendiren Akbulut, şu açıklamalarda bulundu: "Alman plastik çöplerinin, Alman şirketler tarafından Türkiye’ye illegal satışını Greenpeace’in araştırması sonucu öğrendim. Alman yetkililer gerekeni yapmalı ve çöpleri derhal geri almalı. Bunun için bir soru önergesi hazırladım ve soruma Alman Çevre Bakanlığı’ndan ilginç bir yanıt aldım. Yanıta göre, Türkiye Çevre Bakanı’nın şimdiye kadar çöplerin geri alımı için Alman meslektaşından öyle bir talepte bulunmamış. Gördüğümüz kadarıyla Türkiye, bu işten kazanılan parayı, yurttaşının sağlığından ve ülkenin doğasından daha önemli bir yere koyuyor."

Almanya Sol Parti olarak her ülkenin kendi ürettiği çöpü kendisinin dönüştürmesinden yana olduğunu belirten Akbulut, “Umarım Türk tarafı çöplerin geri alımı için yazılı başvurusunu bir an önce yapar ve çöpler üretildiği ülkeler tarafından geri alınarak, bu illegal çöp satışları durdurulur” dedi.

***

16 yılda ithal edilen atık 196 kat arttı

Greenpeace tarafından yapılan son araştırmada, Türkiye'nin 2020'de Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke olduğu ortaya çıktı. Araştırmada bu dönem içinde bir önceki yıla oranla plastik atık ithalatının ise yüzde 13 arttığı vurgulandı.

Araştırmada yer alan verilere göre son 16 yılda Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik çöp miktarı 196 kat arttığını, yalnızca 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal edildiğini bildirdi.