30 büyükşehir dışında giriş çıkışın yasak olduğu tek kent Zonguldak. Santralların ve madenlerin kuşattığı kentte çok sayıda solunum yolu hastası var ve şimdi onlar daha fazla tehlike altında

Yasakta geç kalındı önlem hiç alınmadı

Gökay Başcan

SALGINA karşı 30 büyükşehir yanında Zonguldak’a giriş çıkış yasaklandı. Nüfusu yaklaşık 200 bin olan Zonguldak’a yasak konulması gözleri bu kente çevirdi. Termik santral ve madenle kuşatılan Zonguldak; uzun yıllardır kanserin yüksek, solunum yolu hastalıklarının ise en yüksek seyrettiği kent. Bu hastalıklar koranavirüs için artı risk oluşturuyor.

GÖKTEN KÜL YAĞIYOR

Günde 30 bin ton kömürün yakıldığı termik santrallardan kentin üzerine her gün yedi buçuk ton kül yağıyor ve 30 kilometre çapındaki alana yayılıyor. Kükürtdioksit nedeniyle zaman zaman asit yağmurları görülüyor. Santrallar her gün soğutma amaçlı dört buçuk milyon metreküp deniz suyunu çekip daha sonra kimyasallarla kirlenmiş olarak Karadeniz’e akıtıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre de Zonguldak’ta son 10 yılda kanser nedeniyle ölüm oranı yüzde 54, solunum sistemi hastalıklarından ölüm oranı ise yüzde 87 arttı.

KOAH VE KANSER ORANI YÜKSEK

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, virüsün Zonguldak’ta çok riskli boyuta geldiğini ve acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
Kentte 10 binin üzerinde maden işçisi olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle dedi: “Çoğu işçi, madende çalışma koşulları nedeniyle KOAH, astım ve diğer akciğer hastalıklarına yakalanmış. Emekli maden işçileri de aynı durumda. Termik santrallar ve sanayi tesisleri nedeniyle kentte hava kirliliği oranı yüksek. Akciğer kanseri oranı yüksek. Zonguldak’ta yoğun bakım yatak sayısının ve sağlık çalışan sayısının yetersiz. Özel önlemler gerekli.”

***

CHP’li vekilden soru önergesi

ÜNAL Demirtaş, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergede, “Hastalığın geldiği aşama itibarıyla tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı ilan edecek misiniz? Bu olmayacaksa yüksek risk taşıması nedeniyle Zonguldak’ta ivedilikle sokağa çıkma yasağı ilan edecek misiniz? dedi. Ünal Demirtaş ayrıca, “Mevcut hastane ve sağlık kuruluşlarının yoğun bakım üniteleri ve yatak kapasitesi ne kadardır. Önümüzdeki günlerde sahra hastaneleri kurulması vs. gibi tedbirleri almayı düşünmekte misiniz? sorusunu yöneltti.