Artan pahalılık, enerji krizi ve neoliberal politikalar nedeniyle emekçiler sokaklara inerken iktidarlar korku ve panik içinde. İşçi düşmanlığıyla tanınan Sunak, grevlere karşı ‘katı yasalar’ üzerinde çalıştığını açıkladı.

Yasalar korkutmaz
Artan pahalılığa karşı İtalya’da sokağa çıkan halk ile polis arasında çatışma yaşandı. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da grev dalgası yayılırken faşist, sağcı iktidarlar paniğe kapıldı. İtalya ve İngiltere’de artan pahalılığa, enerji krizine ve neoliberal politikalara karşı kitlesel grev ve protestolar var. İşçilerin isyan bayrağını açması her iki ülkedeki sağcı yönetimleri endişeye sevk etti.


Savaş politikalarının etkisiyle İngiltere’de enflasyon son 41 yılda zirveyi görürken düşük ücret ve çalışma koşullarına tepki gösteren işçiler sağlıktan ulaşıma, eğitimden kamu sektörüne hemen her alanda grev kararları alıyor. İşçi düşmanlığıyla bilinen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kamu çalışanlarının son dönemde yaygın bir şekilde greve çıkması karşısında yeni “katı yasalar” üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Sunak, parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, “Sendika liderleri makul olmayan bir şekilde davranmaya devam ederse, o zaman İngiliz halkının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçmek benim görevim" dedi.

Bir başbakanlık sözcüsü, ilerleyen dönemdeki grevleri sınırlamak için seçenekler üzerinde çalışıldığını söyledi, ancak detay vermedi. Sözcü, ısrarlı sorular üzerine 21 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanan ambulans personelinin eylemlerini yasaklama ihtimalini dışlamadı.

UCUZ SİYASİ OYUNLAR

Sendikalar Kongresi’nin (TUC) genel sekreter Frances O’Grady ise Sunak’a tepki göstererek, “Ucuz siyasi oyunlara başvurmak yerine, hükümet tarafları masanın etrafında toplamalı ve ücret konusunda sendikalarla müzakere etmeli” dedi.

İşçi Partisi, asgari hizmeti garanti edecek grev yasasına karşı çıkacağını söyledi, ancak bir parti sözcüsü henüz yasalaşmadığı için iktidara gelmeleri halinde yürürlükten kaldırma sözü veremeyeceklerini ifade etti.

İngiltere’de havalimanlarında görev yapan sınır güvenlik personeli, Noel döneminde 8 gün greve gitme kararı aldı. Demiryolu işçileri de 24-27 Aralık tarihlerinde iş bırakacak.

SOLA İHTİYAÇ BÜYÜYOR

İtalya’da da iktidara gelen aşırı sağcı lider Giorgia Meloni’nin göçmen karşıtı politikalarının yanı sıra öğrenciler, sağ koalisyon hükümetinin eğitim politikalarına ilişkin eylemler sürüyor. Dün de İtalya’nın dünyaca ünlü La Scala Operası’nın 2022-2023 sezonu açılışı yapılırken bina önünde toplanan onlarca kişi, hayat pahalılığı ve yüksek enerji maliyetleri dolayısıyla Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetini ve AB’yi protesto etti.

***

NOT: 2016’da Muhafazakar Parti tarafından getirilen Sendika Yasası, grevler için çevrimiçi oylamaya izin vermiyor ve önemli kamu hizmetlerinde grevler için daha yüksek eşikler getiriyor.