Bolu’da bölge halkı, DSİ tarafından yapılmak istenen taşocağına verilen ÇED gerekli değildir kararını iş makinelerinin önünü keserek protesto etti. Manisa’da ise köylüler katı atık depolama tesisine karşı nöbette.

Yaşam alanları için direniyorlar

Bolu’nun Seben ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce ‘Taşlıyayla Göleti ve Sulaması Projesi’ kapsamında Ayman Yaylası’na kurulmak istenen taşocağı için Bolu Valiliği tarafından ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verildi. Bölgede ağaç kesme çalışmaları sürerken, köylüler kararı protesto ederek iş makinelerinin önünü kesti.

Proje kapsamında Ayman Yaylası bölgesinde taşocağı kurulması planlandı. Bölgedeki ocaktan çıkarılan taşlarla projenin inşaatının gerçekleştirilmesi hedeflendi. DSİ Genel Müdürlüğü projenin tamamlanmasıyla birlikte taşocağının kapatılacağını ve ağaçlandırma yapılacağını iddia etti. Yaşam alanlarında taşocağı istemeyen bölge halkı ise projeye karşı çıktı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu’nca da bölgedeki çalışmalar incelendi. Kurul, çalışmaların teknikten ve bilimsellikten uzak olduğunu ve acilen durdurulması gerektiği belirtti.

ORMAN YANGINI RİSKİ

TMMOB Kocaeli İKK tarafından yapılan açıklamada taşocağının yapılması planlanan alana 60 metre uzaklıkta yüksek gerilim hattı olduğu vurgulanarak orman yangını riskine dikkat çekildi: “Projeye esas olan ocağın 550 metre güneybatısında yer alan ve hayvancılık faaliyeti için yararlanılan Ayman Yaylası ve hayvan sürüleri ile yaban hayatının su ihtiyacını karşıladığı Akçakilise Deresi bulunmakta. Ayrıca mera alanı ve hayvan ağılları ocağın kurulmak istendiği alan ile Ayman Yaylası arasında kalmakta. Ayman Yaylası ve civar yerleşim yerlerinin elektrik ihtiyacının karşılandığı yüksek gerilim elektrik iletim hattı ocak alanına yaklaşık 60 metre mesafede bulunmakta. Olası kontrolsüz patlamalarda iletim hattının zarar görmesi durumunda geniş ölçekli orman yangınlarına davetiye çıkarabilecek. Taşocağı faaliyetlerinde birçok işlemin sonucunda oluşacak olan toz, canlı sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmakta.”

TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Toz nedeniyle olası olumsuzluklara karşı uyarıların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Açığa çıkacak tozun bölgedeki ağaçların ve doğal bitki örtüsünün üzerine yerleşmesi sonucu bitkisel solunumu engelleyerek, doğal bitki örtüsü ve ağaçların kurumasına kadar olumsuz sonuçlar doğurması kaçınılmaz. Ayrıca toz insan sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturacak. Yine taşocağı faaliyetlerinde açığa çıkacak olan toz, geçimini hayvancılık faaliyetleriyle sürdüren yöre halkının su kaynağı olan ve bugünlerde ciddi anlamda kuraklık tehdidi altında olan Akçakilise Deresinde de telafisi mümkün olmayan kirlenmelere yol açacak.”

CAFERBEYLİLER ÇÖP TESİSİ İSTEMİYOR

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’ye bağlı Caferbey Köyü’ne 200 metre mesafede mera alanına kurmayı planladığı katı atık depolama tesisi, köylülerin tepkisi sürüyor. Caferbeyliler güne mera alanında nöbet tutarak karşıladı. Sabaha karşı saat 05.00’te jandarmaların köye gelmesi üzerine toplanan köylüler iş makinelerinin araziye girmesine izin vermedi. Salihli Çevre Derneği’nden Hakkı Uysal köylülerin günlerdik nöbet tuttuğunu belirtti: “Buradaki çöp sahasındaki insanları azaltmak için jandarma ‘hadi köye gidelim çay içmeye, biz de geri çekileceğiz zaten. Bugün herhangi bir işlem yapılmayacak’ gibi bir söz söyledi. İlk başta köylüler mera alanında yaklaşık 10 kişi bırakarak geri döndü ancak alandan çekilme olmadığını görünce tekrar bölgeye gitti. Caferbeylilere destek için gelenlerde var.”