Yaşam hakları ellerinden alındı

HABER MERKEZİ

Av komisyonu, nesli tehlike altındaki Üveyik ve Elmabaş Patka kuşlarının avlanmasını serbest bıraktı. Hak savunucusu kuruluşlar “Yaşam hakkı tüm canlılar için pazarlık edilemez bir haktır” dedi. Dersim’de dağ keçilerinin avlanması için ihale yapılırken tepki çeken yeni bir karar alındı. Merkez Av Komisyonu, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi.

Nesli tehlike altındaki kuşlar için bir araya gelen 28 hak savunucusu kurum adına konuşan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol ve HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan birlikte yaptığı açıklamada: “Görevlerinden biri korunması gereken canlıları belirlemek olan Merkez Av Komisyonu, bilimsel verileri göz ardı ederek karar alıyor. Karar, hem Türkiye doğası hem de Türkiye’deki doğa koruma çalışmaları açısından utanç verici. Üveyik nüfusu son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 gibi çok büyük bir oranda azaldı” dendi.

Kararın Anayasa’ya da aykırı olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Yok etme, yaşat diyerek konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Alınan bu yanlış karardan ivedilikle dönülmesi için karara itiraz edeceğiz. Yaşam hakkı tüm canlılar için pazarlık edilemez en doğal hak.”