Fransa’da aylardır kitlesel protestolarla sebep olan “emeklilik reformu” Macron’un onayıyla yürürlüğe girdi. Reforma tepki gösteren Fransızlar sokaklara döküldü. Melenchon’dan Macron’a tepki: Yaşam hırsızı

Yaşam hırsızları
Anayasa Konseyi’nin onayı ve Macron’un imzasıyla hayata geçen reforma karşı Fransızlar alanlara döküldü. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da aylardır milyonlarca kişinin katıldığı kitlesel protestolara yol açan emeklilik reformu tasarısı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından gece imzalanarak yürürlüğe girdi.

Reformun yasalaşmasının ardından birçok şehirde protesto gösterileri düzenlenirken Başbakan Elisabeth Morne dahil birçok siyasetçiden Macron’un kararına eleştiriler yükseldi.

1 MAYIS’A KİTLESEL ÇAĞRI

Cuma günü 9 üyeli Anayasa Konseyi’nin tasarının emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran ana maddesini onaylamasının ardından Fransızlar tekrar sokaklara dökülerek konseyin kararını protesto etti. Sendikalar konseyin kararının ardından hükümete tasarıyı yasalaştırmama ve işçilere eylem yapma çağrısında bulundu. Sendikalar, Macron'un salı günü Elysee Sarayı'nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs'a kadar görüşmeyeceklerini belirtti. Genel İş Sendikası'ndan (CGT) yapılan yazılı açıklamada, Macron'un bu adımıyla, reformu istemeyen milyonlarca insanı hor gördüğü yorumunda bulunuldu. CGT Başkanı Sophie Binet, 1 Mayıs için “tarihi bir kitlesel eylem” çağrısı yaptı.

Konseyin kararının ardından başta başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok noktasında spontane protesto gösterileri düzenlendi. Reform karşıtları bazı şehirlerde şehre girişleri kapattı. Başkent Paris’te çöp konteynerlerini yakan protestocularla polis arasında çatışma yaşandı. Polis, Paris’te Belediye Binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Marsilya, Toulouse ve Rennes şehirlerinde de toplanan Fransızlar kararı protesto etti.

SİYASİLERDEN TEPKİ

Tepki çeken reformun Resmi Gazete'de gece yayımlandığını öğrenen Fransız siyasetçiler, sosyal medya hesaplarından Macron'un bu kararını eleştirdi. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi’nin eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon "Macron, gece Fransa'nın tamamının gözünü korkutmak istedi. Hayat hırsızı!" ifadelerini kullandı. Melenchon, Macron'un bu adımını "absürt bir kibir gösterisi" olarak niteledi.

Başbakan Elisabeth Borne ise Konsey’in cuma günü verdiği kararın “reformun kurumsal ve demokratik yolunun sonu olduğunu” belirterek ulusal çapta bir açmaza dönüşen durumun “kazananı olmadığını” ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan aşırı sağcı Marine Le Pen kararı “gaddar ve insafsız” olarak niteleyerek reformun yasalaşması durumunda “Fransa halkı ile Macron arasındaki uçurumu kesinleştireceği” yorumunu yaptı.

LFI Milletvekili Francois Ruffin "Emmanuel Macron ve çetesi hırsızlar gibi gece yarısı emeklilik yasasını çıkardı çünkü çok iyi biliyorlar ki yaptıkları demokratik soygun" dedi.