Sedef hastalığı yalnızca bir deri hastalığı olarak görülmemeli. Prof. Dr. Gürer, "Sedef, aynı zamanda yaşam kalitesini ileri derecede düşüren bir hastalık" diyor.

Yaşam kalitesini bozuyor
Fotoğraf: DHA

Sedef hastalığı (psoriasis) dünyada yaklaşık olarak 125 milyon kişiyi etkiliyor. Ulusal Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, sedef hastalığının tüm organizmayı etkilediğini belirterek, toplumsal farkındalığın önemine vurgu yaptı.

Sedef yani tıbbi adıyla ‘psoriasis’ oldukça sık görülen ve genellikle keskin sınırlı, üzerinde hastalığa adını veren sedefi beyaz renkte kepeklenmelerin bulunduğu kızarıklılar ile seyreden bir hastalık. 29 Ekim Dünya Psoriasis Günü nedeniyle açıklama yapan Prof. Gürer, kronik inflamasyon yani iltihaplanma ile seyreden bir hastalık olan sedefin dünya nüfusunun yüzde 2 ila 3’ünü etkilediğini anlattı. Prof. Gürer, genelde yaşam boyu devam eden hastalığın en sık diz, dirsek, saçlı deri, el ve ayaklarda keskin sınırlı, kırmızı zeminde sedef rengi kepeklenme ile seyreden, değişik büyüklükte lezyonlar ile karakterize bir hastalık olduğunu anlattı.

Gürer "Hastaların hemen hepsi kaşıntı, yanma, batma ve ağrıdan şikayet ederler" dedi. Bunun yanında hastaların yüzde 20’sinde el ve ayak eklemlerini, diz, dirsek ve kalça eklemlerini, omurga kemiklerini etkileyebilen iltihaplı eklem romatizmasının da gelişebildiğini vurgulayan Gürer "Verilere göre hastalarda iskemik kalp hastalığı, inme, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol metabolizması bozukluğunun sıklığı da yüksektir. Sedef hastalığı derinin üst tabakasının kızarması, kalınlaşması ve sedef renginde kepeklenmesi ile kendisini gösterirken; oluşan lezyonlar birçok farklı şekilde görünürlük kazanabiliyor. Sıklıkla belirli bir bölgede görülebilmekle beraber nadiren tüm deriye yayılıp, organizmanın genel metabolizmasını bozarak yaşamı tehdit edebilir. Hastalık daha çok 20-35 ve 50-60 yaşları arasında pik yapmaktadır. Hastalık bulaşıcı değildir."

Profesör Mehmet Ali Gürer, Ulusal Psoriasis Derneği Başkanı Profesör Mehmet Ali Gürer, Ulusal Psoriasis Derneği Başkanı

***

STRESTEN UZAK DURUN

Hastalara öneriler;

•Düzenli egzersiz
•Sağlıklı beslenme
•Sigara ve alkolden kaçınma
•Stres faktörlerinden korunma
•Uyku düzenine dikkat etmek