Yaşam mücadelesi dinamitler altında

HABER MERKEZİ

Samsun'un Kavak ilçesinde çimento fabrikası ve taşocakları aralıksız çalışmaya devam ediyor. Yaşam alanlarında madencilik faaliyetlerini istemeyen bölge halkı, halkı hafriyat kamyonlarının arkasında bıraktığı toz ve fabrikadan çıkan duman altında yaşam mücadelesine devam ediyor. Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 3’nün taşocakları; yüzde 15’inin maden arama sahası ile kaplı olduğu Kavak ilçesinde incelemelerde bulundu.

Yapılan açıklamada “Taşocağı ve maden sahaları ormanlık alanlarda, ekili-dikili arazilerin ortasında, hatta yerleşim yerlerinin içlerinde yer alıyor” denildi.

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, toz toprak içinde nefes alamadıklarını kaydederek, “Karapınar mevkiinde besicilik ve çiftçilik yapamaya çalışan bir mahalle sakini, İstanbul’dan kaçarak köylerine döndüklerini ancak şu an kapılarının bile önüne çıkamadıklarını, pencere açamadıklarını söyledi” dedi. Çimento fabrikası ve taşocağı için yüzlerce yıllık ormana kıyıldığını kaydeden Özdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yüzyıllık meşe ve kayın ağaçlarının kesilerek ormanlık alan içerisinden yol açıldığını gördük. Yoğun tozlanma nedeniyle ürün hasatlarının ve ürün kalitesi düştü. Meyve ağaçlarının özellikle olumsuz etkilendi. Tarım ve hayvancılık yapmak artık mümkün değil.”

Öte yandan taşocağı faaliyetinin bir an önce durdurulmasını isteyen Bekdemir sakinleri, çalışmalar esnasında dinamit patlatıldığını ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını kaydetti.