Manisa’da Caferbey köylülerinin katı atık tesisine karşı mücadelesi sürüyor. Mera alanlarına iş makinelerinin girmesinin ardından bölge halkı direniş çadırı kurarak nöbete başladı: Engellemeler bizi yıldıramayacak.

Yaşam nöbeti çadıra taşındı

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Salihli ilçesinde kurulmak istenen katı atık transfer tesisine karşı direniş başlatan Caferbey köylüleri mücadelesini sürdürüyor. Katı atık tesisi yapılmak istenen mera alanlarına taşeron şirkete ait iş makinelerinin girişi sonrasında duruma tepki gösteren bölge halkı ve yaşam savunucuları, direniş çadırı kurarak nöbet tutma kararı aldı.

Caferbey köyünden Cüneyt Bülbül, projenin kendilerine sorulmadan yapıldığını söyleyerek tepki gösterdi: “Bu proje bize sorulmadan yapılmak isteniyor. Tesisin yapımı için daha uygun yerler varken, köyümüze çok yakın bir yerde ve mera arazinin tercih edilmesini de anlamış değiliz. Jandarma sürekli bizi engellemeye çalışıyor. Çadırı kaldırmayacağız. 7-24 nöbet tutmaya başladık. Köyümüzü ne pahasına olursa olsun koruyacağız. Hukuki süreç devam ediyor. Biz de köylüler olarak direnişimizi kazanana kadar mücadele edeceğiz.”

Tüm engellemelere rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Tugay Akçıl, şöyle konuştu: “Biz zaten köyümüzde bir süredir nöbet tutuyorduk. Bunu düzenli hale getirme kararı aldık. Tüm engellemelere rağmen köy halkı olarak direneceğiz. Bölgeden hatta Tüm Türkiye’den bize destek geliyor. Bu proje köyümüzde yapılamayacak. Doğamızı, yaşam alanımızı koruyacağız. Engellemeler bizi yıldırmayacak.”

HUKUKSUZLUK VAR

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli ise şunları kaydetti: “Bu mücadele kazanılana kadar devam edecek. Köylüler kararlı… Burada hukukun işlemesi gerekiyor. Şu anda yapılan her şey hukuksuzdur. Ayrıca bölge halkı burada bu projeyi istemiyor. Bölge halkı doğasını, havasını ve suyunu korumak istiyor. Biz de köylülerin yanındayız.”