Hatay Samandağ’da moloz dökümüne karşı halkın başlattığı nöbete jandarma müdahale etti. Müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yurttaşlar, “Topraklarımız ve sağlığımız riske atılıyor” diyerek tepki gösterdi.

Yaşam nöbetine sert müdahale
Yurttaşlar, \Deprem değil siz öldürdünüz\ sloganı attı.

Haber Merkezi

Hatay Ekoloji Platformu üyeleri önceki gün başlattığı yaşam nöbetine dün de devam etti. Hatay Samandağ’daki enkaz kaldırma çalışmalarından çıkan molozların Uzunbağ köyündeki Manastır Deresi’ne dökülmesine karşı eylem yapan yurttaşlar, dün kolluk kuvetlerinin engeline takıldı. Jandarma yaklaşık 20 yurttaşı gözaltına aldı. Jandarmanın sert müdahalesine tepki gösteren yurttaşlar, nöbete devam edeceklerini söyledi. Yurttaşlarla dayanışma içerisinde bulunan Güzide Erden, 20'ye yakın kişinin gözaltına alındığını ve belirli aralıklarla serbest bırakıldığını belirtti. Jandarma ile gerçekleşen arbedeye ilişkin de Erden “Valilik alternatif yer bulacaklarını ancak bulunana kadar molozun buraya döküleceğini söylüyor. Konunun uzmanlarıyla bilimsel şekilde yürütülmeli süreç. Buraya dökülen her moloz biraz daha zehirliyor” ifadelerini kullandı.

Halk sağlığının tehlikeye atıldığını söyleyen bir yurttaş da, “Enkazı getirip bizim köyümüzde ayrıştırıyorlar. Demiri alıp, molozu dereye döküyorlar. Bu uygulamanın iptal edilmesini istiyoruz. Valilik yeni yer bulana kadar bu kararın durdurulmasını talep ediyoruz. Hukuki destek istiyoruz” dedi. Başka bir yurttaş da “İnsanlar zeytin, narinciye ve fidan yetiştiriciliği yapıyor. Moloz çok yakın bir alana dökülüyor. Toz hem ciğerleri hem de toprağı zehirliyor. Yani zaten çadır dışında barınabilecek kapalı alan yok” dedi.

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Yeşilköy Mahallesi’nde yaşayan Burcu Tekil de “‘Burada insanlar var rahatsız olurlar mı’ diye hiç mi düşünülmez mi? Kokuyor molozlar. Molozların arasından uzuvlar da çıkıyor” dedi. Öte yandan önceki gün de moloz dökümüne karşı eylem yapmak isteyen yurttaşlara askerler müdahale etmişti. Gözaltına alınan yurttaşların avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmediği belirlendi.