Kazdağları’nda Su ve Vicdan Nöbetini durdurulmasına yönelik karara tepki var. Yurttaşlar “Nöbeti değil madenci firmanın faaliyetlerini durdurun” çağrısı yaptı

Yaşam savunucularından iktidara tepki: Nöbeti değil madeni durdurun!

Kazdağları’nda sular durulmuyor. Bölgede yürütülen altın madeni projesinin durdurulması için başlatılan ve 270 günü aşkın süredir devam eden çadır direnişinin pandemi gerekçesiyle bitirilmeye çalışılmasına tepkiler sürüyor.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Su ve Vicdan nöbetini değil, madenci firmanın faaliyetlerini durdurmaya çalışın” çağrısında bulundu. Karaca şöyle dedi: “Bir tebliğ ile maden karşıtı hareket güçsüzleştirilmeye çalışılıyor. Valilik sağlık konusunda samimi ise Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kurum görüşüne sahip çıksın.”

Demokratik kitle örgütleri karara yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Ekoloji Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada nöbet alanında yoğunluğun azaltılarak izolasyon uygulandığına dikkat çekilerek şöyle denildi: “İnsanların büyük bir bölümü sokaklarda rahat rahat dolaşırken ve iş yerlerinde çalışırken, Kirazlı’da Alamosgold (Doğu Biga A.Ş.) çalışanları ormanın içinde bulunurken, Kirazlı’da çadırdaki yaşam savunucularının virüse karşı tehdit olarak görülmeleri kabul edilemez. Çanakkale’deki tüm madencilik faaliyetleri ve termik santralların durdurulması gerektiyor.”

VİRÜS FIRSATÇILIĞI

EGEÇEP, salgının kapitalist yağma amacıyla fırsata çevrilmek istendiğini dile getirdi. Açıklamada, “Konu koronaya karşı önlem ise madenler, termik santrallar ve diğer toplu çalışılan işyerleri neden tatil edilmiyor? Direnişi sonlandırmanın asıl amacının, salgına karşı önlem almak değil, Alamos Gold ve diğer altın madencilerinin önündeki engelleri kaldırmak amacını güttüğünü anlamak için kahin olmaya gerek yok” dendi.

Öte yandan DTK’ler Çanakkale Valiliği’ne, İl Hıfzıssıhha Kurulu’na ve CİMER’e gönderdikleri dilekçelerle Covid-19 salgını süresince Kaz Dağındaki altın madeni faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.