MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 2019 faaliyet raporuna göre, ülke genelindeki 18 bin 60 eğitim kurumunun depreme dayanıklı olup olmadığı incelenmedi. Bütçenin bir bölümünün, iade edilmesi nedeniyle kısıtlı sayıda okulun büyük onarım ihtiyacı karşılanabildi.

Yaşamdan ‘tasarruf’

Mustafa M. Bildircin

Ege Denizi’nde 30 Ekim’de meydana gelen depremde çürük binalar onlarca insana mezar olurken okulların durumunun da farklı olmadığı anlaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın faaliyet raporu, çok sayıda eğitim binasının da tehlikeye davet çıkardığını gözler önüne serdi.

MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Temmuz 2019’da aldığı karar kapsamında İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın denetimi gerçekleştirildi. Denetim kapsamında, ‘Bakanlık bünyesindeki 18 bin 60 okul/kurum binasının deprem tahkikinin henüz yapılmadığı’ belirlendi.

Denetimin ardından Ocak 2020’de hazırlanan rapordaki bir diğer dikkati çekici tespit ise ‘büyük onarım ihtiyacı bulunan okul ve kurumların onarım taleplerinin yeterince karşılanmadığı’ oldu.
İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 2019 yılı bütçesinin bir bölümünün, ‘tasarruf tedbirleri’ nedeniyle iade edildiği de rapora kaydedildi. Bütçe imkânlarının kısıtlılığını, ‘zayıflıklar’ arasında sıralayan başkanlık, şu değerlendirmede bulundu: “Bütçe imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle eğitim yapılarının büyük onarım ve tadilat işlerinde kısıtlı sayıda eğitim yapısının güçlendirilmesi ve büyük onarım ve tadilat işlerinin yapılması mümkün olmakta.”

GÜVENLİK İÇİN MİLYONLARCA AVRO

Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası arasında 8 Ağustos 2019 tarihli, ‘İkraz Anlaşması’ kapsamında Okullarda Afet Risk Yönetimi Projesi’ni başlattı. Projenin uygulanması için Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 267 milyon avro kredi alındı. Projenin amacı, “Türkiye’nin yüksek riskli deprem bölgelerinde seçilen okullarda öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul personelinin güvenliğini artırmak” şeklinde açıklandı. Projenin uygulama süresi ise beş yıl olarak belirlendi.

***

HASTANELERDE HASAR OLUŞTU

Yıkılan ve ağır hasarlı binaların dışında birçok kamu kurumu da zarar gördü. Tepecik Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ana Bina A Blok, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin çeşitli bölgelerinde hasar olduğu bildirildi. Bu hastanelerin tamamında yapılan incelemelerin ardından ağır bir hasar olmadığı için sağlık hizmetlerinin aksamadan devam ettiği öğrenildi. Öte yandan Konak Diş Hastanesi’nin ise hasar gördüğü, gerekli incelemelerin ve hasar tespitinin yapılması için ikinci bir emre kadar sağlık çalışmalarının durdurulduğu öğrenildi.