Yaşar Kemal, vefatının beşinci ölüm yıldönümünde anılacak. Sarıyer’de gerçekleştirilecek anma töreninde yazarlar kendi ‘Yaşar Kemal’lerini anlatacak

Yaşar Kemal anılıyor

Kültür Sanat Servisi

Edebiyatın usta kalemi Yaşar Kemal, ölümünün ardından geçen beşinci yılda sergi, panel gibi çeşitli etkinliklerle anılacak. Aralarında Barış İnce, Ahmet Ümit, Arif Keskiner’in de bulunduğu yazarlar düzenlenen panellerde usta ismi anlatacaklar. Yaşar Kemal Vakfı’nın da içinde olduğu program Yaşar Kemal Arşivi’ne armağan fotoğraflardan hazırlanan bir seçki ile başlayacak. Sergi, 24 – 27 Şubat tarihleri arasında Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ve 28 Şubat ‘ta Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilecek.

TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen ilk etkinlik 25 Şubat’ta Turan Günay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Arif Keskiner, Barış İnce ve Fahri Aral Yaşar Kemal’in gazetecilik yıllarının edebiyatına etkilerini anlatırken, o yıllara ait anılara da yer verecekler.

Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Burhan Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek ikinci etkinlik 27 Şubat’ta. Ayşegül Tözeren, Barış İnce, Hande Çiğdemoğlu ve Yavuz Ekinci kendi yazarlık serüvenleri, arayışları ve savaşımları ışığında ‘kendi Yaşar Kemal’lerini paylaşacaklar. Yaşar Kemal’in, bir toplum belleği, bir toplum vicdanı, öncü doğa kavrayışı, katmanlı bir insan ve toplum gerçeği, anlatı çeşitliliği gibi pek çok yönünü kendi özgün yaratıcılıkları penceresinden değerlendirecekler.

USTANIN PEK ÇOK YÖNÜ ANLATILACAK

Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programında Ahmet Ümit, Nebil Özgentürk ve Sezai Aydın Yaşar Kemal edebiyatı üzerine değerlendirmelerde bulunurken, yazarın büyük insan sevgisini de dile getirecekler. 28 Şubat’ta gerçekleştirilecek anma etkinliği Taylan Özgür Ölmez konseri ile sona erecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek olan son gün etkinliği ise 29 Şubat’ta Güven Turan moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Aydın Uğur, Ahmet Güneştekin, Ercan Karakaş ve Zeynep Oral, Yaşar Kemal’in romanlarındaki doğa teması ve yazarın öncü doğa kavrayışı üzerine konuşacaklar.