41 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra’da iktidar keyfi yasaklar uyguluyor. SOL Partililerin önce girişi yasaklandı, ardından otobüslerine el konuldu. Yürüyerek Amasra’ya giden partililer basın açıklaması gerçekleştirdi. SOL Partili Önder İşleyen, “İşçileri karın tokluğuna çalıştırdınız, gün geldi onların sofrasındakileri aldınız. Bu ülkede emekçilerin kanını sömürüp bir avuç haraminin kasasını dolduranlardan elbette hesap soracağız” dedi.

Yasımız isyanımızdır!
SOL Partililer tüm engellemeler ve yasaklamalara rağmen Amasra’da basın açıklaması yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

HABER MERKEZİ

Bartın Amasra’da yaşanan maden felaketinin üzerinden 1 hafta geçti. Soruşturmalar sürerken Meclis’te araştırma komisyonu kuruldu. Amasra’yı adeta kuşatan iktidar, yasaklarla kentte eylem yapılmasına izin vermiyor.

Amasra meydanında yapılacak basın açıklaması öncesi SOL Parti genel merkez yöneticileri kentin girişinde durduruldu. Emniyet güçleri SOL Partililere valilik kararıyla kente girişlerinin yasak olduğunu ve kente girmeyeceklerini belirtti. SOL Partililer siyaset yapma hakkının engellemeyeceğini belirterek kente gireceklerini ifade etti.


SOL PARTİLİLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Bunun üzerine 10 dakika çevirmede bekletilen partililerin kente girişlerine izin verildi. Yolda çevirme yapan kolluk kuvvetleri yine valilik kararıyla eylem yasağı olduğunu ve basın açıklamasına izin vermeyeceklerini belirtti. Bartın girişinde SOL Partililerin otobüsüne el konuldu. Bunun üzerine SOL Partililer, Amasra’da basın açıklamasının yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti.

SOL Partililer tüm engelleme girişimlerine karşın Amasra’ya ulaşmayı başardı. SOL Partililer burada "Bu mu kader?" pankartıyla basın açıklamalarını okudu.

Amasra’ya ulaşamayan bir grup SOL Partili ise kentin girişinde ikinci bir basın açıklaması düzenledi.

ÖNLEMİ BURADA DEĞİL MADENDE ALIN

Açıklamada ilk sözü alan SOL Parti Bartın İl Başkanı Adnan Soylu, “Biz işçi cinayetinde katledilen 41 arkadaşımızın acısını paylaşmak için Amasra’da genel merkezimizle birlikte basın açıklaması yapmak için toplandık. Çok insani bir şeyde dahi, faşizmin ayak izleri Bartın’da, Amasra’da sürüyor. Bize bu barikatı kuranlar, bu güvenlik önlemlerini alanlar madenlerde o güvenlik önlemlerini alsaydı bugün 41 madenci arkadaşımızı kaybetmemiş olurduk” dedi.
“Bu kaza göz göre göre gelmiştir” diyen Soylu, “Bunu sonuna kadar takip edeceğimizi, bu tür olayların bir daha meydana gelmemesi için, öncelikle iş güvenliği, sonra da iş yerlerinin daha güvenli bir şekilde çalıştırılması için mücadeleyi bırakmayacağız. Ne yazık ki bu kaza göz göre göre gelmiştir. Bu katliam yavaş yavaş gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Ardından sözü alan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, “Bugün 41 canımızın yası için buradayız. Bugün babasız kalan evlatların yası için buradayız. Bugün evlatsız kalan anaların yası için buradayız. Bugün hayat arkadaşını kaybetmiş kadınların yası için buradayız. Kardeşlerin yası için buradayız. Amasra’nın, Bartın’ın, Zonguldak’ın, bu memleketin yası için buradayız. Ama biz bu ölümlerin önlenebilir ölümler olduğunu biliyoruz” dedi.

YAŞANANLAR ALENİ BİR CİNAYET

Yaşananların aleni bir cinayet olduğunu söyleyen İşleyen, “Bugün bu şehirden eksilen 41 canımız hayatta olabilirdi, yaşayabilirlerdi. Söyledikleri gibi kader, fıtrat değil, yaşanan aleni bir cinayettir. Eğer göz göre göre geliyorum diyen ölümün taşlarının döşenmiş olduğu apaçık ortada olan bir madenle ilgili gerekli tedbirleri almazsanız, eğer onları hayatta tutacak koşulları sağlamazsanız, bu görevlerinizi yapmazsanız sonra gelip ‘Bu da kaderdi’ demeyin. Bu ülkenin bütün kaynaklarına el koydunuz ama o kaynaklardan azıcık bile bu işçileri hayatta tutacak tedbirleri almaya harcamadınız. O yüzden sadece Amasra’da değil, Soma’da, Ermenek’te, yüzlerce binlerce kardeşimiz öldü. Maden de öldü, fabrika da inşaat da öldü” ifadelerini kullandı.

“Sizin kader dediğiniz, sizin bu harami düzeninizdir ve sizin bu harami düzeniniz emekçileri öldürüyor” diyen İşleyen şu ifadeleri kullandı: “Suçlusunuz, sorumlusunuz. Tek bir kişi bile gözaltına alınmadı. Bu ülkeyi, bu şehri bir büyük mezarlığa çevirenlere, halkın yüreğinde onarılmaz yaralar açanlara karşı, yaralarımızı sarmak için buradayız. Suçlusunuz, sorumlusunuz. Sayıştay raporu açık, ‘Burada bir grizu patlaması riski var’ diyor. Devletin kendi raporu, bu raporu dikkate almadılar. Patlamaya hazır bir yerde işçiler çalışmak zorunda bıraktılar. Madenciler ‘Bu iş bu kadar insanla yapılmaz, buraya işçi alımı gerekir’ derken onları dinlemediler. Az sayıda insanla sürekli üretim baskısı altında tuttular. O yüzden bu ölümlerin sorumlusu bu kararı alanlardır. İşçileri karın tokluğuna çalıştırdınız, gün geldi onların sofrasındakileri aldınız. Bu ülkenin bütün kaynaklarını, bu ülke emekçilerinin kanını sömürüp bir avuç haraminin kasasını dolduranlardan elbette hesap soracağız. Sorumluların gerekli cezayı alması için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz.”

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Eylem yasağı koyan Bartın Valiliği yaşanan olayların ardından açıklama yaptı. 3 gün boyunca kentte eylem ve giriş yasağı konulduğu duyurulan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "14.10.2022 Cuma günü saat 18:15 sıralarında ilimiz Amasra ilçesi Amasra Taşkömürü Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında meydana gelen maden kazası ile ilgili olarak ilimize il dışından farklı grupların gelerek çeşitli eylemlerde bulunabilecekleri bilgisi edinilmiştir. .... mevzuat doğrultusunda; çeşitli eylem ve etkinliklere katılmak üzere ilimize geldiği değerlendirilen şahısların, bireysel veya toplu bir şekilde muhtelif araçlarla Amasra ilçesi mülki sınırları içerisine (Jandarma bölgesi dâhil) girişleri, 22.10.2022 günü saat:00.01’den 24.10.2022 günü saat: 23.59’a kadar 3 (üç) gün süre ile yasaklanmıştır."

***

Komisyon kurulması kararı Resmi Gazete’de

Bartın’ın Amasra ilçesinde, maden ocağında meydana gelen patlamada 41 işçinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağındaki patlamanın tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulmasına dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Komisyon, 21 üyeden oluşacak. Kurulacak komisyonun çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olacak ve komisyon Ankara dışında da çalışma yürütecek.