Muğla’nın Yatağan ilçesinin Turgut mahallesinde Yatağan Termik Enerji Üretim şirketine ait kömür ruhsat sahalarının bölgeden çıkarılması için açılan iptal davasını yurttaşlar kazandı.

Yatağan’ı zehir saçan şirkete teslim etmediler

Aycan KARADAĞ

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Muğla’nın Yatağan ilçesini Turgut mahallesi sınırlarında ruhsatı bulunan Yatağan Termik Enerji Üretim şirketine ait kömür sahasının bölgeden çıkarılması için açtığı davayı kazandı.

Derneğin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yatağan Termik Enerji A.Ş’ye verilen maden ruhsatlarına karşı açtığı dava, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Yerel mahkemenin bu kararını istinaf mahkemesine taşıyan derneğin başvurusunu inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Bölge İdari Dava Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Bilirkişi raporu eşliğinde dosyayı değerlendiren mahkeme, mahallenin tarımsal ve zeytin varlığının yanı sıra arkeolojik değeri olduğunu belirterek, davayı reddeden kararının kaldırılmasına ve şirkete verilen ruhsatın iptaline oy birliği ile karar verdi.

Bilirkişi raporunda, bölgedeki zeytincilik ve tarım alanlarında madencilik faaliyeti yapılamayacağı görüşü dile getirilmişti. Bilirkişi raporunda ayrıca, alanın arkeolojik açıdan ‘Korunması Gereken Alanlar’dan olduğu, kömür madeninin çıkarıldığı alanlarda arazinin doğal görünümünün bozulduğu, topografyanın değiştiği, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahrip olduğu, çevre kirliliğini önlemeye yönelik önlemlerin yetersiz olduğu, maden sahalarının yerleşim yerleri ve tarım alanlarına yakın olduğu gibi tespitler yer almıştı.

MÜCADELEYE DEVAM

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol yaptığı açıklamada, “Yatağan köyleri 1980’e kadar yani Termik Enerji santralı kurulduğu güne kadar sağlıklı mutlu bir hayat sürüyordu. Kömür için Eskihisar, Tınaz, Bağyaka, Yeşilbağcılar yerinden edildi, haritadan silindi. Sıra Turgut’a gelmişti. Suyumuz, toprağımız, geçim kaynaklarımız yavaş yavaş yok ediliyordu. Dernek olarak yurdumuzu, toprağımızı, tarihimizi kurtarmak için hukukçumuz Mehmet Çilsal’ın hazırladığı dosya ile Muğla 3.İdare’ye dava açtık. Bu alan 185 hektar zeytinlik ve 3.derece arkeolojik sit alanı. Dava İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti. Davayı kazandık, mücadeleye devam” diye konuştu.