Toplam 8 bin 358 yatak kapasitesine sahip 8 şehir hastanesi faaliyete geçti. Doç. Dr. Karahanoğulları, kamu bütçesinden AKP’nin ‘gözde’ şirketlerine yatak başına aylık 16 bin 42 TL kira, 14 bin 585 TL de hizmet bedeli ödendiğini açıkladı

Yatak başına 31 bin TL

Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yiğit Karahanoğulları, şehir hastaneleri için geçen yıl yatak başına aylık 16 bin 42 TL kira, 14 bin 585 TL de hizmet bedeli ödendiğini duyurdu. 20 şehir hastanesi için sözleşmesi imzalandığına dikkat çeken Karahanoğulları, bütün hastanelerin faaliyete geçmesi ile birlikte toplam yatak kapasitesinin 30 bin 809’a yükseleceğini ve maliyetin de bu oranda artacağını ifade etti.

Ankara Tabip Odası tarafından hazırlanan Hekim Postası’nda kapsamlı bir çalışmaya imza atan Doç. Dr. Karahanoğulları; 20 şehir hastanesi için yıllık 5 milyar 930 milyon 950 bin 284 TL kira ve 5 milyar 392 milyon 199 bin 675 TL hizmet bedeli ödemesi yapılacağını kaydetti. Karahanoğulları söz konusu yazısında, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verisine göre, 12 milyar Dolar tutan yatırım için 25 yılda 30 milyar 890 milyon 366 bin 64 Dolar kira ödemesi yapılacak” dedi.

KAMU KENDİSİ YAPABİLİRDİ

Karahanoğulları, Hekim Postası’nda yayımlanan yazıda şu ifadeleri kullandı: “Firmaların kira gelirlerinin karşılanamaması durumunda, modelin sürdürülebilirliği için sözleşmenin ‘ihtiyari ve mecburi hizmetlerin yüklenici firma tarafından işletme dönemi boyunca sunulması karşılığında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler’ kaleminden elde edilecek ekonomik kâr, belirleyici unsur haline gelecek. Olası tabloda maliyetlerin düşürülmesi için hizmetlerde gizli nitelik kaybı, gereksiz tıbbi hizmet talebinin yaratılması, şirketlerin döner sermaye gelirleri üzerinde hak iddiası, hekimlerin örtük olarak şirket tarafından ekonomik performans denetimine tabi tutulması yaşanabilir.”

GELECEK NESİLLER BORÇLANDIRILDI

Bu modelden 25 yıl içerisinde çıkış imkânı bulunmadığını, hekimlerin ve hastaların bu modele mahkûm edildiğini kaydeden Karahanoğulları, “Bir avuç şirketin karlılığı için gelecek nesillere borç bırakıldı. Hekimler ve hastalar özel şirketin mülkiyetindeki binalarda 25 yıl boyunca kiracı olarak kalmaya karşı çıkmalıdır. Sağlık hizmetleri, toplumun ortak mülkiyetinde olan dolayısıyla hekimlerin ve hastaların ortak malı olan kamu binalarında gerçekleştirilmelidir. Sağlık hizmetleri, özel ekonomik çıkarlara teslim edilmeksizin, kamu hukuku ve kamu maliyesi araçları ile üretilmesi gereken kamusal faaliyetlerdir” dedi.