Yazar Yavuz Ekinci’nin 2014 yılında Doğan Kitap’tan yayınlanan “Rüyası Bölünenler” adlı romanı hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle toplatılma kararı verildi. Kitabın yayınlanmasının üzerinden dokuz yıl geçtiğini hatırlatan Ekinci ise “Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın" diyerek karara tepki gösterdi.

Yavuz Ekinci'nin 9 yıl önce yayınlanan kitabı hakkında toplatma kararı

2008 Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayınlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanının, İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle toplatılmasına karar verildi.

7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan toplatılma kararına sosyal medya üzerinden tepki gösteren Ekinci, açıklamasında kitabın üzerinden 9 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Dokuz yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder” ifadelerini kullandı.

Ekinci, şunları söyledi:

“Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir."

“BUYURUN ROMAN KAHRAMANLARINI HAPSE ATIN”

“Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak?” diye soran Ekinci, “Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın." dedi. Ekinci açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir.”