Çevre Ajansı’na kıyıları özel şirketlere devretme yetkisi veren ve Emine Erdoğan’ın itibarını zedelediği gerekçesiyle haberlerine yayın yasağı getirilen kanun değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye ilişkin haberimize erişim engeli getirilmesinin ardından haberi yazan gazetemiz BirGün'ün editörü Gökay Başcan hakkında soruşturma başlatıldı.

Yayın yasağı getirildi, BirGün'e soruşturma açıldı: Yetki devri Resmi Gazete'de

Çevre Ajansı’na kıyıları özel şirketlere devretme yetkisi veren ve Emine Erdoğan’ın itibarını zedelediği gerekçesiyle haberlerine yayın yasağı getirilen kanun değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklikle birlikte, kıyılara mapa ve şamandıra ihale verme yetkisi ile kıyıları özel şirketlere devretme yetkisi Çevre Ajansı'na verildi.

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen baraj, gölet ve diğer depolama tesislerinin maksat oranları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek, değiştirilebilecek veya kaldırılabilecek.

Kanunla, mahalli idarelerin çevre kirliliğini önleyici yatırımlar kapsamında atık su arıtma, geri kazanım; arıtma çamuru işleme ve bertarafı; sıfır atık yönetimi kapsamında atık toplama, taşıma, işleme, geri kazanım ve bertaraf tesisleri ile mapa şamandıraların özel sektör eliyle yapılması, işletilmesi, bakımı ve devredilmesine ilişkin düzenlemelerin nasıl hayata geçirileceği belirleniyor.

YAYINDAN KALDIRILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan kanun değişikliğinin Meclis’te görüldüğü sırada yapılan haberlerin yayından kaldırılmasına karar verilmişti. İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Haziran tarihli kararına göre, kanunda yapılacak değişikliğin, “mapa ve şamandıra ihalesi ile turizm alanlarını işletebilme yetkisinin Emine Erdoğan’ın himayesindeki Çevre Ajansı’na verilebilmesinin önünü açacak olmasına” dikkat çeken haberlerin, içerikten kaldırılmasına hükmedildi.

ÇEVRE AJANSI KURULURKEN…

2 yıl önce Çevre Ajansı’nın kurulması için hazırlanan kanun teklifi görüşmeleri sırasında AKP’li Selman Özboyacı’nın Çevre Ajansı Kurulmasına ilişkin kanun teklifini Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden önce Emine Erdoğan’a sunduğu öğrenilmişti. AKP’li Selman Özboyacı ziyareti doğrulayarak, "Hanımefendiyi bilgilendirmek için böyle bir ziyaret yaptık" dedi.

BİRGÜN'E SORUŞTURMA

Koylara kurulacak mapa ve şamandıra ihalesi yetkisinin Çevre Ajansı Başkanlığı'na verilmesinin önünü açacak olan düzenlemeye ilişkin haberimize erişim engeli getirilmesinin ardından haberi yazan BirGün editörü Gökay Başcan hakkında da soruşturma başlatıldı. Emine Erdoğan’ın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında editörümüz Gökay Başcan ifade verecek.