10’uncu Türkiye Yayıncılık Kurultayı 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek. Çevrimiçi gerçekleştirilecek kurultayda sayısız sorunla boğuşan sektör yetkilileri yayıncılığın geleceğine bakmaya odaklanacak.

Yayıncılar acil çözüm arayışında

Kültür Sanat Servisi

2004 yılından beri iki yılda bir yayıncılık alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek, sektörün sorunlarını ulusal ve uluslararası paydaşlarıyla tartışarak çözüm önerilerini bulabilmek adına farklı başlıklarda pek çok konuyu uzmanlarıyla birlikte ele alan Türkiye Yayıncılık Kurultayı, bu yıl 15-16 Haziran tarihlerinde çevrimiçinde gerçekleştirilecek.

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen Kurultay’da, yayıncılıkta tarihi kriz koşulları, yayınlama özgürlüğü, kültürel çeşitliliğin korunması dijital dönüşüm, yeni iş modelleri ve yayıncılıkta güncel yasal düzenlemeler gibi konular ele alınacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kurultay ile ilgili açıklamasında şu görüşler kamuoyuyla paylaşıldı:

“Uluslararası alanda savaşın karanlığından geçerken, ülkemiz içindeki ekonomik, politik ve toplumsal koşulların zorluğuna rağmen en iyi bildiğimiz işi yapıyor, sabırla ve inatla yeni kitaplar yayımlayarak pandeminin gölgesinden aydınlığa çıkmaya çalışıyoruz. Bu amaçla, 15-16 Haziran arasında düzenleyeceğimiz Kurultay’da yayıncılığımızın geleceğine bakmaya odaklanacağız.”

YALÇIN’A ADANDI

Çevrimiçi 10. Türkiye Yayıncılık Kurultayı yayıncılığın duayenlerinden Mehmet Ali Yalçın’a adandı. May Yayınları’nın kurucusu olan Yalçın, Yayıncılar Derneği yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra Yayıncılar Kooperatifi’nin (YAYKO) kurucusu ve başkanı olarak da yayıncıların mesleki örgütlenmesi için çaba gösterdi. Yalçın, 70’li yılların sonunda yaşanan derin toplumsal ve ekonomik bunalım sırasında, özellikle yayıncıları sarsan kâğıt sorununa çözüm bulmak için kooperatifin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dönemin Sanayi Bakanı Nuri Bayar’ı ziyareti sırasında geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşama veda etti.

PEK ÇOK MASADA

Açılış konuşmalarını Kenan Kocatürk, Bodour Al Qasimi, Fahri Aral ve Abdullah Özkan’ın yapacakları 10’uncu Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nda Yayıncılığımızda Tarihi Kriz Koşulları, Yayıncılıkta Dijital Dönüşüm: Metaverse, Eğitim Yayıncılığında Gelecek Öngörüleri, İklim Krizinde Yayıncılık ve Eylem Planı Önerileri, Kütüphanecilikte Gelecek Öngörüleri, Kitap Fuarları ve Kültürel Etkinliklerde Dönüşüm, Kitaplar Özgürlükte Birleştirir, Yayınlama Özgürlüğü-Hemen Şimdi!, Yazarın Gözünden, Niş Yayıncılığın Kültürel Çeşitliliğin Korunmasına Katkısı, Online Satışta Yeni Bir Seçenek: Bookshop Örneği, Editörün Penceresinden Yayıncılıkta Değişenler, Yayıncılığı Etkileyecek Yasal Düzenlemelerde Güncel Bilgiler, Yeni Dünya Yeni Pazarlama-Araçlar, Söylemler, Etik, Yayıncılıkta Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ başlıklarıyla pek çok güncel konu masaya yatırılacak.

KONUŞMACILAR

Banu Ünal, Erdal Kesrelioğlu, Yavuz Ekinci, Kıvılcım Hindistan, Dr. Ildikó Török, Oytun Çetin, Karine Pansa, Naz Beykan, Barbara Lison, Cemran Öder, Marie-Madeleine Rigopoulos, Burhan Sönmez, Metin Celâl, Defne Ongun Müminoğlu, Mehmet Ümit Erdem, Alejandro Zambra, Seçkin Erdi, Eda Doğançay, İrem Çağıl, Andy Hunter, Sevengül Sönmez, Gökçe Ateş Aytuğ, Murat Yalçın, Haluk İnanıcı, Levent Erden, Prof. Dr. Oğuz Ergin’in konuşmacı olacakları Kurultay’ın kapanış konuşmasını ise Nazlı Eray yapacak. 10’uncu Türkiye Yayıncılık Kurultayı Türkiye Yayıncılar Birliği’nin youtube kanalından izlenebilir.