TV’ler bitecek dediğim zaman pek çok kişi saçmaladığımı iddia etmişti. Evet o zaman da söylediğim gibi mevcut yapısıyla konvansiyonel yayıncılık bitecek demiştim. Televizyon cihaz olarak var olmaya elbette devam edecek. Fakat yayın formatı değişmeye başladı bile...

Yayıncılık için deri değiştirme vakti

Coşkun Aral’ı pek çoğunuz tanıyorsunuz. Dünya çapında gazeteciliği, objektif ve korkusuz yaklaşımı ile hepimizin örnek aldığı, gerektiğinde danıştığı çok özel bir insan. Benim bu mesleğe ilk girdiğim yıllarda Savaş Ay ile birlikte yanında çalıştığım, en önemli isim. Henüz 18 yaşında onun yanında olmak, bu işi onlardan öğrenmek paha biçilemeyecek bir şans. Her ne kadar sürekli birlikte çalışmasak da hiç bir zaman bağlantımızı kopartmadık.

Son zamanlarda Coşkun abinin başının etini yemeğe başladım. YouTube’da içerik üretmesini istediğim en önemli gazetecilerin başında o geliyordu. Sebebi çok basit! Coşkun Aral’ın anlatacak o kadar çok şeyi var ki! Onun yaşam, iş tecrübelerini YouTube gibi bir platformda anlatıyor olması dijital dünya için çok büyük bir şans olacaktır. Yaklaşık 50 yıllık meslek hayatı gençler için ilham verdiği gibi yetişkinler de durup düşünmelerini sağlayacak. Otuz yıl önce yaptığı bir haber, bir isyan ve sonrasında olan gelişmelerin günümüze yansımalarını anlattığı zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. Durup düşünmekten kastım bu işte…

Çok yakında çekimlerine başlıyoruz. Kanal hayata çok kısa bir sürede geçecek. Tabii çok büyük konuşmayalım bir aksilik olur vs. Abartmamak lazım.

Dijital yayıncılık konusunda uzun süredir, üreten, ürettiren biri olarak bu kanalın geliyor olması gerçekten dönüm noktası olacak diye düşünüyorum. YouTube’un artık sadece gençlerin eğlence kaynağı değil, yetişkinlerin de zaman geçirdiği, tercih sebebi olmasını sağlayacak. Cüneyt Özdemir de bence sonunda en doğrusunu yaptı ve kendi içeriklerini kendi kanalında yayınlamaya başladı. Üstelik TV’de sunar gibi değil YouTube’da izlensin diye üreterek. Bunlar çok önemli adımlar.

2018 itibarıyle markalar, içerik üreticileri ve en önemlisi tüketiciler gerçek dijital deneyime geçiyor diyebiliriz. David Letterman’ın Netflix için çok özel ve harika bir şov hazırlaması da aslında 2018’de nasıl bir yıl olacağını gösteriyor.

Şimdi burada oturup düşünmesi gereken, belki bunalıma girecek ‘geçiş dönemi’ YouTuber’ları olduğunu düşünüyorum. Son bir yıldır zaten büyük daralma yaşadıklarını daha önce yazmıştım. Şimdi bu deri değiştirme işi neticelenmek üzere olduğuna göre kimse bu gemiyi kaçırmak istemeyecektir diye düşünüyorum. Eğer doğru adımları atmazlarsa zaten var olmak için çok fazla şansları olduğunu da düşünmüyorum.

TV’ler bitecek dediğim zaman pek çok kişi saçmaladığımı iddia etmişti. Evet o zaman da söylediğim mevcut yapısıyla konvansiyonel yayıncılık bitecek demiştim. Televizyon cihaz olarak var olmaya elbette devam edecek. İşte yeni yapı şekillenmeyi tamamlamak üzere. Daha var… Yarın olacak demiyorum zaten ama iş yoluna girdi…

Yayıncılık alanında bir önemli sorun daha var. Bu da klasik TV insanlarının kapağı dijitale atma çabaları. Yanlış projelerle yanlış girişler yaptıkları için sürekli kredi tüketenler olduğunu hepimiz görüyoruz. Zaten TV’de de süper başarı göstermemiş olmaları, YouTube’u küçük görerek kendilerince hızlı giriş yapmaları ve tüketicileri tarafından anında dışlanmaları, başarısız olmaları çok sık gördüğümüz bir durum.

Sonuç olarak bence işler dijital dünyada yolunda. Herkes hak ettiği yere gelecek. Eski YouTuber’lar tecrübe ve avantajlarını sürdürürlerse güçlenerek ilerlemeye devam edecek. Edemeyenler gidecek, yeniler doğru kurgu yapıp, sindirerek kabullenenler kendilerine yer açacak, Coşkun Aral gibi babalar da bu dünyaya gerçek anlamda renk ve kalite katmaya devam edecekler….