Pandemi nedeniyle eskisi gibi görkemli açılışların olmadığı sergiler, sosyal mesafe önlemleri eşliğinde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Hem ülkemizden hem dünyadan 3 sergi sizler için bir arada.

Yaz sergilerinde sanat şöleni

İBRAHİM KARAOĞLU

Pandemi sürecinde zor günler yaşayan müzisyenlere destek olmak ve halka moral vermek amacıyla “Müzik Sokakta” etkinliği bağlamında yerel yönetimlere öncülük eden Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve onun kültür/sanat ekibi “Yaşasın Sanat Yaşasın Hayat” mottosuyla sanatın her alanında etkinlikler gerçekleştiriyor. Antalya’da yerleşik yaşayan Rusların önemli bir bölümünün yerleşim alanı olarak tercih ettiği Muratpaşa’daki Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde “Türkiye’de Rus Ressamlar” isimli çok önemli bir resim sergisi açıldı. Çağdaş Rus resminin önemli sanatçılarından Oleg Putin, Vasya Lozhkin, Alexander Zhernoklyuev, Alexey Belyaev Gintovt ve Konstantin Miroşnik’in yapıtlarından oluşan görkemli sergi, İstanbul ve Ankara’dan sonra Antalyalı sanatseverlerle buluştu. Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği, Rossotrudniçestvo Federal Ajansı ve Atis ve Muratpaşa Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi yoğun bir ilgiyle izleniyor. Sergi, sergisi 13 Ağustos’a kadar görülebilir.

KADINLARIN DÜŞLERİ SANATA YANSIDI

Borders Venice Art Fair 2021 adlı, Venedik’te gerçekleştirilen, uluslararası sanatçıların kolektif ve kişisel projelerini buluşturan çağdaş sanat fuarına ülkemizden sanatçı Özge Tan katıldı. “Yolun Gözü” adlı seramik heykeliyle fuara dâhil olan Tan, bin 200 derecede özgürce şekillendirdiği; kendine özgü bir biçemle, kadınların yaşam döngüsünü, düşlerini, umutlarını yansıtan özgün bir yapıtıyla buluşturdu sanatseverleri. Yakın bir ilgiyle izliyorum Tan’ın seramiklerini; büyük bir tutkuyla sürdürdüğü kadın izleğini özgün formlarla yansıtma biçimini çok seviyorum. Yerel olanı, kendi sanat diliyle evrenselleştiyor. Ve bugünkü biçemi ve sanat dili gelecek için de bizi sürpriz yapıtlarla buluşturacağını sezdiriyor izleyicisine. Venedik’te sergilediği “Yolun Güzü”, sanatçının, her sabah güneş bile uyanmadan uyanıp dökülmek zorunda olduğu ve hiçbir şeyin olması gerektiği gibi olmadığı istikamete giden yolu; yolda olmayı, varmayı, dönmeyi, sonra tekrar gitmeyi; yolda kurulan düşleri, yolda kırılan düşleri; sevilecek yanlar aramayı, bulmayı, onlara tutunmayı ve mahkûmiyete yakın bir hisle her gün tekrarlanan bu döngüyle geçen iki yılını anlattığı “Yolun 4 Mevsimi” isimli serisinin ilki. Sergi, Borders Venice Art Fair’de 1 Ağustos’a kadar izlenebilir.

yaz-sergilerinde-sanat-soleni-901210-1.
Rus ressam Alexander Zhernoklyuev

KADİM BİR SANATA CAN VERDİ

En kadim özgün baskı resim tekniklerinden biridir Ksilografi1. Tarihte, en eski basılı kitap olan “Diamond Sutra”2 da Ksilografi yöntemiyle basılmıştır. Babası, büyükbabası kuyum ustası olan Albercht Dürer’in en büyük tutkusu kuyumcu olmakmış, ama babası onu on beş yaşında bir ahşap baskı ustasının yanına çırak vererek, yazgısını belirlemiş. Ve 1495 yılında kendi ksilografi atölyesini kurarak, ağaç baskıya adamış yaşamını. Bu baskı tekniğiyle ürettiği “Mahşer Serisi”, büyük bir ün kazandırmış Dürer’e. Dürer deyince, benim de aklıma; “Mahşerin Dört Atlısı” geliyor. Sanatçı Uğur Çalışkan, Yeniçarohori(Küçükköy)’de çok özel bir sanat ortamı oluşturdu. Kadim bir sanatı yeniden canlandırmak İçin Artura Gallery’de bir “Ksilografi Atölyesi” oluşturdu. Dünyanın değişik coğrafyalarından edinip bir araya getirdiği ksilografi aletleriyle, en kadim yöntemlerle baskılar yapmaya başladı. Sanat dostlarını ve sanatçı dostlarını buluşturarak ksilografi bağlamlı buluşmalar gerçekleştiriyor. Bu etkinliği öncü sanatçıların katılımıyla bir sanat çalıştayına dönüştürdü. İlk çalıştay Prof. Hayati Misman’ın kılavuzluğunda gerçekleştirildi. Çok seçkin sanatçıların katılımıyla önemli bir baskı resim birikimi oluşturdu. Her gün dolup taşıyor Artura. Sanatseverler, bizim çağdaş sanatçılarımızın ksilografileriyle buluşuyor. Sizin de yolunuz 1 Eylül’e kadar Ayvalık/Yeniçarohori(Küçükköy)’deki Artura Gallery’den geçsin. Ksilografinin ritüelleriyle tanışın. Mutlu olun.


1Ksilografi

Ahşap levha kullanılarak, yüksek kazı tekniğiyle hazırlanan tahta kalıplarla gerçekleştirilmiş özgün bir baskı tekniği.

2Diamond Sutra

Bu kitap, dünya tarihinin basılmış ilk kitabıdır. İngilizce’de “Diamond Sūtra”, Türkçe’de de “Elmas Sūtra” şeklinde söylenen eserin Sanskrit orijinal adı “Vacraççhedika Pracnāpāramitā Sūtra” dır.