Hemen hemen herkesin tatil moduna girdiği şu günlerde beyazperdenin unutulmaz yaz filmlerinden bir seçki hazırladık

Yaz tatili filmleri

Öğrenciler için okullar kapandı. İşyerlerinde çalışanlar da hangi hafta tatile çıkacağını planlamakla uğraşıyor. Sinefilin Galaksi Rehberi köşesi de yıllık izne çıkıp 2 haftalığına ara verecek. Giderayak beyazperdedeki unutulmaz yaz tatili filmlerine bir göz atalım istedik. Merak etmeyin, ‘Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum’ listede değil. Seçkideki filmlere bakarsak yaz tatilinizde bir lunaparkta çalışmaya başlayabilir, bir kızın peşinden Strazburg’a gidebilir, ormanda bir kulübede yaşamaya başlayabilir, bir rock grubuyla turneye çıkabilir, Protestanlar tarafından beyninizin yıkanacağı bir yaz kampına katılabilir, arkadaşlarınızla ormanda bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

yaz-tatili-filmleri-55168-1.Adventureland (2009)
Ülkemizde vizyon şansı bulamayan Greg Mottola’nın filmi, yazın enerjisi kadar o boşluk duygusunu da perdeye yansıtmasını başaran filmlerden. Başından sonuna kadar yoğun bir nostalji duygusuyla bezeli film, yaz tatilinizi bir lunaparkta çalışarak geçirme isteği yaratabilir.

Benimle Kal / Stand By Me (1986)
1959 yazında, 12 yaşındaki 4 gencin bir cesedi aramak için ormanda çıktığı yolculuk, sinema tarihinin en unutulmaz yolculuklarından biri. Stephen King’in kısa romanında uyarlanan film, bir jenerasyonu derinden etkilemiş unutulmaz bir klasik.

Gençlik Yılları / AmerIcan GraffItI (1973)
Liseden yeni mezun olan 4 gencin, üniversite öncesinde yaz tatillerinin son gecesine odaklanan ‘American Graffiti’ gençlik türünün öncü filmlerinden biri. George Lucas’ın yönettiği film, sadece bir yaz filmi değil aynı zamanda gişe başarısıyla da ABD’de yaz blockbuster’ı kavramını da yaratan yapımlardan biri.

The KIngs of Summer (2013)
‘The Goonies’ ve ‘Benimle Kal’ filmlerinden ilham alan ‘The Kings of Summer’ ailelerinden sıkılıp ormanda bir kulübe yapmaya karar veren 3 gencin hikâyesini anlatıyor. Unutulmaz karakterleri ve olağanüstü soundtrack’iyle dikkat çeken bu bağımsız film, burada vizyon şansı bulamamıştı. Sadece Biaggio karakteri için bile bu listede olmayı hak ediyor.

En la CIudad de SylvIa (2007)
Genç bir ressamın Strazburg sokaklarında 6 yıl önce tanıştığı Sylvia’yı arayışını anlatan ‘En la Ciudad de Sylvia’, klasik anlamda bir tatil filmi değil ama yaza dair en özel filmlerden biri. Geleneksel hikâye anlatma modellerini pek sevmeyen Jose Luis Guerin’in yönettiği film, zamanın akışını perdeye yansıtmak konusunda benzersiz bir hünere sahip, büyüleyici bir deneyim.

Aşk Yazım / My Summer of Love (2004)
Pawel Pawlikowski’nin İngiltere’de çektiği film, farklı sınıflar ve farklı kültürlerden gelen 16 yaşındaki Mona ve Tamsin’in bir yaz tanışıp birbirlerine âşık olmalarını anlatır. Yönetmen Pawlikowski’nin karakterlerine didaktik yaklaşmayıp zamanın akışına odaklandığı ‘Aşk Yazım’ atmosferi, görüntü yönetimi ve oyunculuk performanslarıyla hafızalarda iz bırakan bir film.

yaz-tatili-filmleri-55169-1.Dazed and Confused (1993)
1976 yazının başlangıcı, okulun son günü. Richard Linklater’ın pek çok karaktere birden odaklanan filmi, soundtrack’i ve dumanlı kafasıyla unutulmaz bir komedi. Gösterildiği dönemde başarı yakalayamasa da zaman geçtikçe hayranlarının sayısı hızla artan bir kült film.

Aşk Mevsimi / The Graduate (1967)
Üniversite bittikten sonra hayatla ilgili ne yapacağınıza dair oluşan o büyük boşluğu, bitmeyen bir yaz mevsimini çok az film ‘Aşk Mevsimi’ kadar başarıyla anlatabilir. Popüler kültür tarihinin kilometretaşlarından biri olan filmde, Dustin Hoffman’ın canlandırdığı Benjamin o büyük boşlukta adeta yüzüyor.

Tatil Kitabı (2008)
Seyfi Teoman’ın ilk filmi ‘Tatil Kitabı’ Silifkeli bir ailenin bir yaz boyunca başından geçenleri anlatır. Filmin en büyük maharetlerinden birisi tüm olan bitenler boyunca, izleyicisini ilkokul öğrencisi küçük Ali ile birlikte bakmaya davet etmesi. Nitekim ‘Tatil Kitabı’ tam da bu yüzden, nostalji dolu taşra filmleri arasında çok özel bir yere sahip.

Şöhrete Bir Adım / Almost Famous (2000)
Lisedeyken bir yaz tatilini, Rolling Stone dergisinin muhabiri olarak bir rock grubuyla turnede geçirmeyi kim istemez? Cameron Crowe’un her izleyişte kıymeti artan filmi ‘Şöhrete Bir Adım’ın sırrı, düşlerde rastlanabilecek türden bir yazı anlatırken duygusal anlamda hakiki ve samimi olmayı başarabilmesi.

Jesus Camp (2006)
Her yaz tatili, listedeki kurmaca filmlerdeki hikâyelerdeki gibi güzel olmuyor. Fanatik Protestanların düzenlediği teolojik bir yaz kampına katılan 3 çocuğun hikâyesini anlatan belgesel, bir yaz tatilinden ziyade bir yaz kâbusu. Özenli kurgusuyla seyirciyi güçlü bir şekilde etkilemeyi başaran belgeseli izlemek pek çok korku filmini izlemekten daha rahatsız edici.