Doğa ile iç içe, toprağa değerek, organik beslenip temiz havada tatil yapmak isteyenlere Türkiye’deki ekolojik tatil yerleri...

Yaz tatili için alternatif öneriler: 11 ekolojik tatil yeri

Hem yapım sürecinde hem işletme sürecinde ekolojiye zarar veren büyük tatil otellerindeki klasik tatil konsepti dışında doğa turizm tesisleri, küçük aile işletmeleri gibi alternatif bir tatil mümkün. Bu yaz deniz, kum ve güneş üçlüsü dışında doğadan ve yaşamdan yana olanlara harika ekolojik tatil köyü önerileri var. Yaz tatilinizi toprak, doğa ve huzur üçlüsüne dönüştürebilirsiniz. Son yıllarda oldukça popüler olan bu ekolojik temalı küçük işletmeler, oteller, misafirlerine sıra dışı deneyimler sunarak, doğa severlere keyifli anlar yaşatıyorlar.

1. Tatuta
Buğday Derneği tarafından yürütülen bu proje, ekolojik çiftliklerde tecrübe takasını amaçlıyor. Amaçları ekolojik tarımı teşvik etmek ve Türkiye’de bu şekilde geçinen ailelere mail, gönüllü iş gücü ve bilgi desteği sağlamak.


Tatuta projesine bağlı birçok çiftlik bulunmakta; Ege’den Doğu Anadolu’ya kadar birçok bölgemizde çiftlik sahipleri gönüllülere ve konuklara açık. Bu projeyi incelemek ve bir ucundan tutup, yazınızın bir bölümünü Türkiye’nin ekolojik çiftliklerinden birinde geçirmek istiyorsanız buyurun: http://www.tatuta.org/

2. Havasu Köy
Havasu Köy, Mavikent Beldesi ve Gelidonya Burnu arasında yer alan 5 yıldızlı ilk ekolojik otellerden. Doğayla iç içe bir tatil hayal edenlere, uzun orman yürüyüşleri arzulayanlara ve muhteşem parkurlarıyla bisikletseverlere eşsiz bir alternatif.

Ağaç ev, çadır, karavan gibi konaklama seçenekleri mevcut. Havasu Köy, aktivite açısından da neredeyse sonsuz seçeneğe sahip. Plastik sanatlardan kaya tırmanışı, dalış-paraşüt-balık avı-hiking’den kültür turlarına, yogadan eko tarım ve endemik bitki toplamaya kadar birçok seçeneği deneyimlemek için sizi bekliyor.

3. Narköy
Her tarafı ormanla çevrili olan Kandıra’da kurulmuş Narköy, dünyanın da sayılı eğitim veren merkezlerinden biri. 800’den fazla tohumun depolandığı bu ekolojik merkez, alternatif bir tatil planı içinde olanların beklentilerini karşılıyor. Konuklar, oda ve çadır gibi farklı seçeneklerle ağırlanıyor ve sürdürülebilir yaşam için de belli eğitimler alıyorlar.
Aromatik bitki toplama, haritalı orman yürüyüşü, süt sağma, çiftlik hayvanlarını ziyaret, peynir-yoğurt yapım atölyesi, kendi bahçeni yap, ekşi maya atölyesi, glutensiz ekmek atölyesi, dalga sörfü gibi birbirinden farklı birçok aktiviteye katılma imkanı sunuyor.

4. Dedetepe Ekolojik Yaşam Çiftliği
Dedetepe Çiftliği ağırlıkla zeytinyağı üreten ve Çanakkale’de yer alan bir çiftlik. Misafir evleri ve yayla çadırlı kamp alanıyla farklı konaklama seçenekleri sunuyor. Yürüyüş parkurları, dağ bisikleti turları, kültür noktaları, kuş-kelebek-mantar-endemik bitki gözlem noktaları ve başta zeytin üretimi olmak üzere size hepsini deneyimleyebileceğiniz bir tatil imkanı sağlıyor.

Kaz Dağı Milli Parkı’nın eşsiz doğasını görmek ve içinde yaşama fırsatı bulmak, hayat boyu unutulmayacak bir tecrübe.

5. Ataol Çiftliği
Bozcaada’nın Tekirbahçe mevkiinde kurulan Ataol Çiftliği, 40 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Konuklarını tamamen organik ve ev yapımı yiyeceklerle ağırlayan çiftlik, gelenlerine bahçeden domates koparma zevkini tattırmak istiyor.

6. Pastoral Vadi
Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde dere ve çam ormanlarının yanında kurulan Pastoral Vadi, yılın 12 ayı açık bir konaklama ve ekolojik merkez. ‘Köye dönüş’ temasını taşıyan Pastoral Vadi, çocuklar için özel atölyeler, aile atölyeleri, sanat ve spor etkinlikleri ile tamamen doğayla uyumlu bir tatil imkanını konuklarına sağlıyor.
Daha çok kitabını alıp yaprak sesleri arasında kafa dinlemek isteyenlerin tercih edeceği çiftlik, sessizliğiyle de bu hayali size tam anlamıyla yaşatıyor.

7. Kapor Organik Çiftlik Evi
Kapadokya Avanos ilçesine 1 km mesafede bulunan çiftlik evi, açık havuz ve yemyeşil bir bahçeye sahip. Kendi bahçesinde yetişen sebze ve meyvelerle yapılmış yemeklerle hizmet veren çiftlik aynı zamanda bağ bozumu festivalleriyle de her sene konuklarını ağırlamayı bekliyor.

Aynı zamanda organik ürünleri satın da alabileceğiniz bir alışveriş sistemine sahip.

8. Akdeniz Bahçesi
Çıralı’da kurulu bu organik tatil mekânı, 5 dönümlük bir meyve bahçesinin içinde yer alıyor. Denize yürüme mesafesinde ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı olan tertemiz bir sahile komşu. Özellikle çocuklar için birçok farklı atölyesi bulunan mekânın el dokuma atölyeleri, Türk el sanatları gibi birbirinden ilginç aktiviteleri bulunmakta.

9. Kaş Eko -Elbademi Çiftliği
Kaş’ın Çukurbağ köyünde yer alan çiftlik, denize 11 km mesafede ve birçok antik kente komşu. Taş pansiyon ve taş müstakil evlerden oluşan çiftlik, sanat atölyeleri, yoga ve organik bahçe aktivitelerine sahip. Bunun yanında hem antik kentlere kültür turları hem de doğa yürüyüşleri yapmanızı sağlayacak programları, konukların onları deneyimlemesini bekliyor.

10. Kaz Dağı Hızır Kamp
Kaz Dağları Milli Park içinde yer alan Hızır Kamp, 3 farklı konaklama seçeneğine sahip. Kendi çadırınız, ağaç evler ve taş-ahşap evlerle sizi bekleyen kamp alanı, Zeytinli çayının serin suyunda yüzme imkanı da sunuyor. Bahçelerinde yetişen sebzeleri has zeytinyağıyla pişiren kamp, vejetaryenlere de yiyecek seçenekleri sağlıyor.

Hızır Kamp’ta doğa yürüyüşleri, yoga ve masaj gibi farklı etkinlikler mevcut. Bunun yanında her sene değişen etkinlik takvimleri de mevcut; anne-çocuk, meditasyon ve nefes atölyeleri ile konuklarına iç huzuru bulabilecekleri seçenekler öneriyor.

11 Kafkasör Yaylası Ekoloji Kampı
2013 yılında duyarlı doğa severler, Artvin Kafkasör yaylasında “Doğanın Talanına Karşı Ekoloji Kampı” etkinliğini organize ettiler. Amaç, doğanın ve yaşamın her alanının şirketlerin talanına açılmasına tepki göstermekti. İnsanlar Kafkasör’ün muhteşem doğasında kamplarını kurup, ekolojik tarlaların oluşumuna el birliğiyle katkıda bulundu. Dünyanın en yüksek debiye sahip nehirlerinden Çoruh’un sarp yamaçlarında aynı anda dört mevsimin yaşandığı, tüm iklimlerin meyvesinin yetiştiği, yüzlerce endemik türün can bulduğu eşsiz bir ekosistemdir Artvin’in Kafkasör yaylası. Doğal yaşamın tüm huzurunu içinize teneffüs etmek isterseniz, Kafkasör’de bunu fazlasıyla gerçekleştirmeniz mümkün…