Yazar ve şairlerden ilk kitap anıları
Fotoğraf: AA

Bu ayki dosyamız ilk kitaplar.

Yazar şairlere İlk Kitap’la iki soru sorduk:

1- Kitap dosyanızı ne kadar zamanda oluşturdunuz?

2. Kitabınızın yayımlanma sürecini özetler misiniz?

***

DEVRİM KOÇAK

Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler/ Everest Yayınları

• Romanın ilk hazırlıklarına 2019 yılı sonu gibi başlamıştım. 2020 yılının pek çoğu yazmak açısından verimsiz geçmiş olsa da yıl biterken elimdeki dosya geri dönülmez bir hale ulaşmıştı. 2021 yılının temmuzunda romanı bitirdim.

• Bitirdikten sonra Everest Yayınlarının 2021 yılı ilk roman yarışmasına dosyayı gönderdim. Sonuç olumlu olunca yayınlanma süreci hızlanmış oldu. Çeşitli aşamalardan sonra 2022 mart ayında kitap basıldı.

***

KERİM AKBAŞ

Lodos Devam/Edebi Şeyler

• 2016 yaz aylarında Akyarlar’da hazırlamaya başladım, 2017 yaz aylarında neredeyse tamamlanmıştı

• 2017 senesinde dosyayı tamamladığım zamanlarda hakkımda gözaltı işlemi üzerinden tutuklama kararı çıktı. O süreçte çok ilgilenemedim dosyayla. Ercan ağbi (Kesal) bir yayıneviyle ben de bir başka yayıneviyle görüştük. Yayın programları dolu olduğu için bir süre beklememiz gerekecekti. Ben de çok uzun süredir dosyamı isteyen Edebi Şeyler’e bıraktım. Şiirleri kitap haline getirmek uğraştırıcı çünkü şair kitap yazmaz şiir yazar tarafındayım.

***

DOĞUŞ BENLİ

Mutluluğumuza/Notos Kitap

• Kitaptan önce çeşitli dergilerde öykülerim yayımlansa da konu bağlamında Mutluluğumuza’nın nasıl öykülerden oluşacağına 2019’da yazdığım Yasemin öyküsü ile karar verdim. Sonraki iki yılda yeni öyküler yazıp eskileri titiz bir çalışmayla elden geçirince üslûp ve konu bütünlüğünü sağladığım dosyam son hâlini almış oldu.

• Notos, Sözcükler, Kitap-lık vb. dergilerinden ve notosatölyeden öykülerimi bilen yayınevimle anlaşmamız zor olmadı. Öykülerimin dergilerde yer alması ve bu açıdan bilinir olmak süreci benim için kolaylaştıran bir faktördü.

***

ESER KURU

Olasılıklar Kıyısı/Notos Kitap

• 2017’den beri öykü yazıyorum. 2018 yılından itibaren de pek çok dergide, internet platformunda yayımlanan öykülerim oldu. 2021 senesi içinde öyküleri ortak bir noktada bir bütünlük içinde görme isteği doğdu. Kitap içindeki öyküler 3-4 senelik bir dönem içinde yazıldı ancak karar verme, hazırlanma ve basım süresi altı ayla bir sene arası sürdü diyebilirim.

• Dosyayı tamamladığımda aklımda bir iki yayınevi vardı. Şanslıydım, pek beklediğimi söyleyemem. Uzun zamandır tanıdığım ve içinde olduğum bir yayınevinden basıldı. Dosyayı oluşturduktan birkaç ay sonra yanıt aldım. 6 ay sonra da kitap basıldı.

***

DEMET EKER

Kırkyama/Epona Kitap

• Kırkyama’daki öyküleri, 2017 ile 2020 arasında yazdım. Yazıp bir tarafta beklettiğim öyküler arasından seçtiklerimi dosyaya koydum. Kitabımın yayımlanması bir yıl kadar sürdü.

• Dosyayı hazırladıktan sonra birkaç yayınevine gönderdim. Dönüşler konusunda sabırsızlandım o sıralar. Ufak tefek değişiklikler yaptıktan sonra dosyayı bu defa Epona’ya gönderdim. Yaklaşık on bir ay sonra, 14 Şubat 2022’de kitabım raflardaydı.

***

GAMZE EFE

Yine de Bir Şansımız Olmalı/ Everest

• Zihnimde durduramadığım sorular, boşluklar ve duygusunu merak ettiğim pek çok hikâye vardı. Hayatın içindeki empatiyi kurmaca içinde kullanarak bir oyun yaratmak ve kendime dair aradıklarımı bulmak, dolmayan boşluklara yoğunlaşmak üzere yola girdim. Yine de Bir Şansımız Olmalı’daki tüm öyküleri de bu yolda, beş yıl içerisinde tamamladığımı söyleyebilirim.

• Yazdıklarımı kitaplaştırmaya karar vermeden önce işimizin okulu sayılan dergilerde yer almak gerektiğini düşündüm. Notos, Oggito, Sözcükler, YKY Kitap-lık, Ecinniler gibi dergilerde öykülerim yayımlanmaya başladıkça dosya oluşturma fikrine ısındığımı söyleyebilirim. Yine de korkuyordum, yalnızca bir hayal olarak kalabilirdi ama pes etmek istemedim ve öykülerimi toparlamaya, üzerinde yeniden çalışmaya başladım. 2020 Yılında Homeros Edebiyat Ödülleri kapsamında ödül alınca motivasyonum iyice arttı, dosyamı yayınevlerine göndermeye karar verdim. Birlikte çalışmak isteyeceğim yayınevlerini araştırdım. Yayınevine başvuru, olumlu dönüş alma ve yayım süreci toplamda bir yıl gibi bir zaman aldı ve istediğim, sevdiğim bir yayınevinde ilk kitabımın doğumu gerçekleşti.

***

EKİN KADİR SELÇUK

Gençlik Güzel Şey/ İletişim

• Kitabın hazırlanması beş yıldan uzun sürdü. Öyküler pek çok defa değişti, dönüştü.

Daha önce Türk sağının önemli hareketlerinden biri üzerine olan doktora tezim (Mücadeleciler-Mücadele Birliği 1964-1980) İletişim Yayınları’ndan çıkmıştı. Dolayısıyla öykü dosyamı da ilk olarak oraya göndermeye karar verdim. Fakat İletişim’de araştırma dosyalarıyla edebiyat dosyalarını değerlendiren farklı isimler. Doktora tezimin yayınlanmış olması bir avantaj getirmeyecekti. Zaten bildiğim kadarıyla İletişim’in editörleri bütün gelen dosyaları değerlendiriyorlar, okuyorlar. Dosyayı teslim etmemden yaklaşık 4 ay sonra editörüm Duygu Çayırcıoğlu’ndan bir mail aldım. Mailde önce “kaleminize sağlık” kısmını gördüm. Demek ki arkadan olumsuz bir cevap gelecek diye düşündüm, öyle olmadı. Duygu, dosyama olumlu baktıklarını, önerileri doğrultusunda yapacağım bazı oynamalarla yayınlayabileceklerini söyledi. Duygu’nun önerileri çerçevesinde tekrar çalıştım. Duygu sırada kabul alan başka dosyalar olduğunu, yayınlanması için illa ki beklemem gerektiğini söylemişti. O yüzden buna hazırlıklıydım. Nihayet Temmuz 2022’de yayınlandı.

***

HAKAN TABAKAN

Ve Kış/ Sözcükler Yayınları

• Kitap dosyası 2018 – 2021 yılları arasında oluştu.

• Deniz kenarında bir köyde tanık olduğum hayatlar şiirlerin çıkış noktası oldu. 2018 sonbaharında son pansiyon da ışıklarını kapatıp koy kendi sessiz hayatına döndüğünde ilk şiiri yazdım. 2021 yılına kadar devam etti. Şiirlerin ikisi Kitaplık’ta, diğerleri Sözcükler Dergisinde yayımlandı. 2022 Nisan’ında Sözcükler Yayınları tarafından basıldı.

***

NAZÊ NEJLA YERLİKAYA

Günah Çalılıkları/ Kitap Cumhuriyeti

• Yaz aylarında şiir yazamadığımdan dolayı iki yılda, iki yılın kış ayında Günah Çalılıkları kitabımdaki şiirleri yazdım. Basıma hazır hale gelmesi ise bir yılı daha buldu. Toplamda 3 yılda oluşturdum dosyamı.

• Sevgili Emrah Polat’ın Edebiyat Haber ve Kitap Cumhuriyeti sürecini yakından takip ediyordum. Uzunzaman Edebiyat Haber’de yazılarım yayımlanmıştı. Emrah Polat şiir kitabımı Kitap Cumhuriyeti etiketiyle yayımlayabileceğini söyleyince çok mutlu olmuştum. Kitabın insanlara kısa sürede ulaşılabilirliği benim için önemli olduğundan dijital olarak kitabımın yayımlanmasını kabul ettim.

***

SENA KESKİN

Gölgelerin Gücü Adına/ Sözcükler

• Kitap dosyası dört senede, 2015- 2019 yılları arasında, çoğu, edebiyat dergilerinde yayımlanmış kısa öykülerden oluşturuldu.

• Sonraki üç sene dosya elimde bekledi. 2022’de Sözcükler Yayınevi, dosya için Kültür Bakanlığı›nın ilk eser desteğine başvurdu. Başvuru kabul edildikten sonra da kitap yayınlandı.

***

EMRE FALAY

Düş Değil/Yazılama Yayınevi

• Düş Değil’in ana gövdesi Gezi Direnişi ve öncesini kapsayan altı yedi yıllık bir döneme dayanıyor. Bu yıllarda alınan notlar, oluşturulan taslaklar, bittiği varsayılan ilk versiyonlar 2016 yılına kadar beklediler. 2016 yılında kitabın ilk dokuz öyküsünü ilk kez dosyalaştırdım; kıymet verdiğim insanlara, edebiyatçılara, yoldaşlarıma okuttum; onların yorum, eleştiri ve katkılarını alarak yeniden dinlenmeye bıraktım. Kasım 2018 ile birlikte, “özneleşen insan”ı öne çıkarma saikiyle tüm öyküleri baştan ele alan bir yazım süreci başladı ve kitabın son üç öyküsünün de eklenmesi ile süreç Mayıs 2020›de sona erdi.

• n Şubat 2021›de editörüm sevgili Asaf Güven Aksel›in Yazılama Yayınevi adına yaptığı ilk okuma ile yayımlanma çalışmaları fiilen başlamış oldu. Asaf, her bir öyküyü büyük bir titizlikle gözden geçirip hepsi için düzeltme ve katkılarını paylaştı. Karşılıklı fikir alışverişi ve değerlendirmeler sonucu metinlerin son hallerini almasına, okuru ile içimize sinerek buluşmasına çabaladık. Bu süreç Mayıs 2021’de sonlandı. Kitabın kapağı ise bu sürecin hemen başında sevgili Pınar Canpolat tarafından hazırlanmıştı. Sonrasında Yazılama’nın dizgi-tasarım süreci ve son gözden geçirmeler gerçekleşti. Yazımından kapak tasarımına, editoryal sürecinden dizgisine pek çok insanın dahil olduğu, görüşlerini ve önerilerini paylaştığı kolektif bir akıl ve emek ile örülen bir süreç bu şekilde tamamlanmış oldu. Nihayetinde Düş Değil Eylül 2021’de okurları ile buluştu.