Gazeteci Sebati Karakurt, Kandil Dağı'nda PKK'lılarla yaptığı görüş

Gazeteci Sebati Karakurt, Kandil Dağı'nda PKK'lılarla yaptığı görüşme üzerine yaptığı haber nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri tarafından dün sabah saatlerinde evinde gözaltına alındı. Karakurt'un yaptığı haberle PKK'yi överek yardım ve yataklı ettiği suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi. Gazeteci Karakurt'un gazetesinin pazar ekinde tam sayfa yayınlanan haber ve röportajının ardından kendi gazetesinden iki yazar köşelerinde "ihbar" nitelikli yazılar yazarak Karakurt'un gözaltına alınmasına neden oldu.

 

Hürriyet Gazetesi 10 Ekim 2004 tarihli Pazar ekinde tam sayfa yayınlanan haber nedeniyle 12 Ekim tarihli köşesinde Fatih Altaylı ve 14 Ekim tarihli köşesinde Emin Çölaşan, karakurt'un haberiyle ilgili "ihbar gibi" yazılar kaleme aldı.

Altaylı köşesinde "Hürriyet'in dünkü pazar ilavesi muhteşemdi! Okuyunca kalkıp 'Kandil Dağı'na gidip PKK/KADEK'e katılasım' geldi. Bir şıklık, bir güzellik. Eğitimler tamamlanmış, PKK kadın hareketine dönüşmüş. Özgür erkek, özgür kadın yaratma temelinde özgür ve eşit bir ilişkiyi savunuyorlarmış. Fotoğraflara bakarsan sanki Türkiye'de 30 bini aşkın cana, 16 yıla, milyarlarca dolara mal olmuş bir terör örgütünden değil de Kandil Dağı'nda bir gençlik kampından söz ediliyor. Ellerde gitar görünüyor; ama diğer ellerdeki silahlar kareye girmemiş. Güneydoğu'da aile ve toplum baskısından sıkılmış kızlara, kadınlara çağrı gibi. 'pes' dedim" diyerek habere tepkisini dile getirdi.

Emin Çölaşan da 14 Ekim 2004 tarihli köşesindeki yazıda Karakurt'un "olay" haberi ile ilgili olarak "...Biz bugüne kadar bu terör olaylarından PKK'nın sorumlu olduğunu zannederdik. Ancak geçen pazar günü bizim gazetenin ekinde okuma fırsatını bulduk. Bunlarla Kuzey Irak'ta Kandil Dağı kamplarında yapılan söyleşiden öğrendik ki oraları terör üssü değil izci kampı olarak hizmet vermektedir. Ellerinde gitar taşıyan kızlar... Masum yavrular... Cami avlusundan toplanıp getirilmiş gençler... Yanlarındaki silahlar büyük olasılıkla tahtadan, oyuncak! Evet yanılmışız! Havalar soğuyunca hepsi evlerine gidecek, müzik dinleyecek falan! Güneydoğu'da her gün olay yaratan, askerlerimizi şehit eden kerör örgütü PKK değilmiş. Biz yanılmışız, onları boşuna suçlamışız. Onlar Kuzey Irak kamplarında kızlı erkekli tatil yapan, gitar çalıp şarkılar söyleyen, terörle merörle ilişkisi olmayan masum insanlarmış"

 

Karakurt'un gözaltına alınmasına neden olan haberde PKK'lıların Kuzey Irak'taki kampında yaşamın eskisinden çok daha farklı olduğu, ellerinde artık sadece silah değil gitar da bulunduğu anlatılıyordu. Kampta kalan kadınlarla yapılan görüşmelerin de aktarıldığı haber Hürriyet gazetesinin pazar ekinde tam sayfa olarak yayınlanmıştı.

Sebati Karakurt sabah saatlerinde evinden gözaltına alındığı İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandıktan sonra Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı'na çıkarıldı. Burada Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından ifadesi alınan gazeteci serbest bırakıldı.

 

TGC'DEN KINAMA

Karakurt'un haberi nedeniyle gözaltına alınmasına ilişkin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yazılı bir açıklama yaparak olayı kınadı. TGC'nin açıklamasında bir haberi nedeniyle evinde arama yapılarak gözaltına alınan Hürriyet gazetesi muhabiri Sebati Karakurt'a yönelik polis uygulamasının yasal dayanağı olmayan, yasadışı bir yaklaşım olduğu vurgulandı. Açıklamada "Meslektaşımızın maruz bırakıldığı uygulamayı şiddetle kınıyoruz. Uygulamanın TMY uyarınca yapıldığı ileri sürülse bile yasadışılığı önleme olanağı yoktur. Uygulamanın yasadışılığı nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nı idari, Cumhuriyet Savcılığı'nı da yargısal işlem başlatmaya çağırıyoruz" dendi.

 

ÇGD'DEN GÖZALTIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: GAZETECILER HABERLERI YÜZÜNDEN SORGULANMAMALI

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Doğan Tılıç, yaptığı açıklamada gazetecilerin yaptıkları haber yüzünden sorgulanmaması gerektiğini belirterek;

Hürriyet muhabiri Sebati Karakurt'un, Kandil Dagı'nda PKK'liler ile yaptıgı ve Hürriyet gazetesinde Pazar günü yayınlanan röportaj nedeniyle bu sabah evinden gözaltına alinması ve polis sorgusuna götürülmesi kabul edilebilir bir uygulama degildir dedi.

ÇGD'den yapılan açıklamada "Bu olay, Türkiye'nin demokratikleşme yönünde attığı adımlarla övünmekte oldugu bir dönemde uygulamada ne ciddi sorunlar yaşandığının son göstergesidir" denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Demokratik ülkelerde gazeteciler yazdıkları haberler veya yaptıkları röportajlardan dolayı göz altına alanıp sorgulanmazlar. Neyin haber olup neyin haber olmadığı konusundaki karar mercii gazetecilerin kendileri ve çalıştıkları yayın kuruluşlarıdır. Sebati Karakurt'un röportaji da evrensel gazetecilik ölçütleri içinde yapilmis bir röportajdir. Karakurt'a yaptığı röportaj nedeniyle kendi gazetesinden bazı meslektaşlarının gösterdiği tepki de ayrıca üzüntü vericidir. Çağdaş Gazeteciler Dernegi, Sebati Karakurt'un gözaltına alınıp sorgulanmasını kınar ve yetkilileri bu tür uygulamalara son vermeye çağırır".