Akademisyenler ve öğrencilerin aylardır süren direnişinin ardından Melih Bulu, Boğaziçi Rektörlüğü görevinden alındı. Yazarlar, Bulu’nun görevden alınmasıyla ilgili edindiği kulis bilgileri yazdı. Tüm yazarlar tarafından aktarılan ortak bilgi, "YÖK'ün Melih Bulu’dan rahatsız olduğu ve bu rahatsızlığın haftalardır ifade edildiği" oldu.

Yazarlar, Melih Bulu ile ilgili kulisleri yazdı: YÖK rahatsızmış…

Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz ve Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandığı günden bu yana akademisyen ve öğrenciler tarafından protesto edilen Prof. Dr. Melih Bulu’nun görevden alınmasıyla ilgili edindikleri kulis bilgieri yazdı.

Hakan, “Aldığım kulis bilgisi şöyle: YÖK, Melih Bulu’dan rahatsızmış. Ve bu rahatsızlık, haftalardır ifade ediliyormuş. Görevden almada işte bu rahatsızlığın payı büyükmüş” dedi.

İsmail Saymaz, "YÖK Genel Kurulu, oy birliğiyle Melih Bulu’nun görevden alınmasını kararlaştırdı. Karar aynı gün Beştepe’ye giden YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bildirildi. Erdoğan da YÖK’ün talebini aynı gün kabul etti. Melih Bulu yayımlanan kararnameyle görevinden alındı" ifadelerini kullandı.

Alçı ise, "Görevden alma teklifinin oy birliği ile yapılması ilginç. Demek ki YÖK Genel Kurulu bir bütün olarak Bulu’dan rahatsızmış.Fakat anladığım kadarıyla böyle bir teklif gitmesi Cumhurbaşkanı için de sürpriz olmamış. Teklif YÖK’ten gitmiş ama Erdoğan’ın da Melih Bulu’nun yöneticilik performansından memnun olmadığı anlaşılıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan eski AKP aday adayı Prof. Melih Bulu, aylardır süren protestoların ardından bugün yine Erdoğan’ın imzasıyla görevinden alındı.

HAKAN: RAHATSIZLIK HAFTALARDIR İFADE EDİLİYORMUŞ

Ahmet Hakan bugün yayımlanan "Melih Bulu neden görevden alındı?" başlıklı yazısında edindiği kulis bilgileri ve konuyla ilgili kendi görüşlerini şöyle aktardı:

"Aldığım kulis bilgisi şöyle: YÖK, Melih Bulu’dan rahatsızmış. Ve bu rahatsızlık, haftalardır ifade ediliyormuş. Görevden almada işte bu rahatsızlığın payı büyükmüş.

Kişisel tahminim ise şudur: Altı ay gibi uzun bir süre içinde Melih Bulu... Üniversiteyi toparlayamadı, ortaya çıkan hoşnutsuzluğu gideremedi, akademisyenlerin hiç değilse bir bölümünü olsun ikna etmeyi başaramadı, tepkileri dindiremedi, süreci iyi idare edemedi. Ve sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Melih Bulu’yu görevden alıverdi. Üstelik Melih Bulu’nun haberi olmadan yaptı bunu.

Bulu’nun görevden alınmasının 15 Temmuz’a denk gelmesine gelince... “Tatsız bir tesadüf” dışında bir gerekçe bulamıyorum."

SAYMAZ: CUMHURBAŞKANI'YLA GÖRÜŞECEĞİM" DEDİKTEN SONRA İPLER KOPTU

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz da "YÖK istifasını istedi; Bulu ‘Etmem, Cumhurbaşkanı’yla görüşeceğim’ dedi" başlıklı yazısında, özetle şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevinden alınan Melih Bulu'nun, YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından Ankara'ya çağrıldığı ortaya çıktı. Bulu, istifasını isteyen Saraç'a "Etmem, Cumhurbaşkanı'yla görüşeceğim" dedikten sonra ipler koptu!

Bu arada Bulu’nun rektörlük görevinden alınması AKP’de de memnuniyet yarattı. AKP Grup Başkanevkili Bülent Turan, SÖZCÜ’nun sorusu üzerine şunları söyledi: Bence atanması usüle uygundu. ancak gelen tepkilerden sonra kimliğini gizleyerek “Eskiden CHP’liydim” demesi eleştiri konusu olmuştu. AKP’li olmak suç değil. Başaralı olamadı. Uyum sağlayamadı. Cumhurbaşkanımız da bu süreci değerlendirdi.

ALÇI: HUKUK VE İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDEKİ PROBLEM

Habertürk yazarı Nagehan Alçı ise "Melih Bulu neden görevden alındı?" başlıklı yazısında, Bulu'ya ne zaman arasa ulaştığını ancak dün ilk kez ulaşamadığını aktardı. "Israrlı aramalarıma ve mesajlarıma karşılık alamadım" diyen Alçı, "Bunun şaşırtıcı olduğunu düşünmüyorum. Zira söylediği gibi istifa etmedi hakikaten ancak görevden alınacağını da tahayyül etmiyordu anlaşıldığı kadarıyla. Büyük bir şok yaşadı" diye devam etti.

Alçı, şöyle devam etti:

"Görevden alma teklifinin oy birliği ile yapılması ilginç. Demek ki YÖK Genel Kurulu bir bütün olarak Bulu’dan rahatsızmış. Fakat anladığım kadarıyla böyle bir teklif gitmesi Cumhurbaşkanı için de sürpriz olmamış.

Teklif YÖK’ten gitmiş ama Erdoğan’ın da Melih Bulu’nun yöneticilik performansından memnun olmadığı anlaşılıyor. Bulu devletin kendisinden beklediği adımları atmakta yeterince atak ve dirayetli bulunmamış. Vermesi gereken kararları yardımcılarına pasladığı, imza atması gereken kritik süreçlerde izin yaptığı kendisine yöneltilen eleştiriler arasında.

Öğrendiğim diğer bir bilgi Boğaziçi’nde yeni kurulan hukuk ve iletişim fakülteleri ile ilgili Melih Bulu’nun devletin istediği gibi ivedilikle hareket etmemesinin hayal kırıklığı yaratmış olması.

Hukuk fakültesine kadro alımı için henüz ilan bile çıkmamış. Melih Bulu bu konuda kılını bile kıpırdatmamış.

İletişim fakültesi için ise bırakın kadro ilanını hangi bölümler açılacak, içerik ne olacak gibi ana hatlar dahi ortada yokmuş.

Kısaca özetlersem Türk devleti Boğaziçi protestolarından hiç etkilenmiş durumda değil ama Melih Bulu’nun bu protestolardan çok etkilendiği ve sürekli Boğaziçilileri ikna etme kaygısı güttüğü anlaşılıyor.

Boğaziçililer kızacak diye hiçbir kritik belgeyi imzalamamasının altında aslında Boğaziçi kamuoyundan çok çekinmesi yatıyor bana göre.

Melih Bulu yumuşak olayım, uzlaşmacı olayım, Boğaziçilileri ikna edeyim derken ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilmiş görünüyor.

Yumuşak biri izlenimi vermek adına fazla tereddütlü ve hiçbir icraat yapmayan bir yönetici olduğu düşünülüyor iktidar çevrelerinde."