Yazılar, analizler, görüşler: Her yönüyle ABD seçimleri

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile bir hayli çekişmeli süren başkanlık yarışında zafer Joe Biden'ın oldu. 2009 ile 2017 yılları arasında Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Biden aynı zamanda ABD tarihinde seçilen en yaşlı başkan oldu.

ABD'de milyonlarca kişi yeni başkanı belirlemek için sandık başına gitti. Koronavirüs salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanırken, seçimlerde katılım rekoru kırıldı.

BirGün yazarları ve uzmanlar seçim sürecini değerlendirdi:

►Deniz Schulze yazdı: Gerçekten, fark eder mi(ydi)?

"ABD'de milyonlarca kişi yeni başkanı belirlemek için sandık başına gitti. Koronavirüs salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanırken, seçimlerde katılım rekoru kırıldı."

►Merdan Yanardağ yazdı: ABD seçimleri, Doğu ve ‘beyaz adam’ ideolojisi!

"Hiç kuşkusuz hem Biden hem Trump’ın ve onların mensup olduğu Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’nin ABD’nin emperyal çıkarlarının savunulması konusunda, ilke olarak farklı bir tutuma sahip değil. İki partinin tarih boyunca böyle bir farklılığı hiç olmadı. Ancak, Amerikan egemen güçlerinin, dünyanın içinden geçtiği bu tarihsel dönemeçte bir yön ve program faklılaşması / ayrılığı yaşadığını da tespit etmek gerikiyor."

►Yakup Kepenek yazdı: ABD'nin seçimi ve Türkiye

"Ankara’nın en etkili ve önemli ortağında yönetim değişiyor. AKP iktidarının dış politikada Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açması kaçınılmazdır. Erdoğan iktidarı bir seçim öncesinde yapılmaması gerekeni yaparak aday Trump’ı açıkça destekledi. Ancak Trump, Erdoğan’ın “İslam dünyasının lideri” olma özlemini ve düşünü de kökünden dinamitlemişti."

► Tuğçe Varol yazdı: Kim derdi ki ABD’de sınıf savaşı başlasın!

"Bırakın ‘Küreselciler mi’ Trump’ı istiyor, ‘Biden acaba Türk düşmanı mı’ tartışmalarını. Amerika’da bir sınıf mücadelesi veriliyor, bu bir sınıf savaşıdır. Ve yakından izleyin çünkü savaş daha yeni başlıyor."

► L. Doğan Tılıç yazdı: Tarafsız yorum!

"Her konuda fikir sahibi ve memleketin her meselesini yorumlayan ekran müdavimi gazeteci, ABD seçimleri nedeniyle ekranlarda görmeye başladığımız, orada yaşayan ve ABD vatandaşı da olmuş Razi Canikligil’e, hangi adaya oy verdiğini sorup, Biden’a oy verdiğini duyunca da şıp diye teşhisi koydu: Zaten Biden’a oy vermişsin, o yüzden yaptığın değerlendirmeler taraflı ve kıymetsiz, itibar edilemez!"

► Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ve Dr.Tuğçe Varol ABD’deki seçimi BirGün TV’ye değerlendirdi.

► Gürsel Köksal yazdı: Avrupa alternatif olabilir mi?

"Kazananı kim olursa olsun ABD’deki bu seçimin bir sonucu kesinleşti. Avrupalılar, en azından Avrupa Birliği’ne (AB) yön veren başkentler, artık ABD’nin liderliğine güvenilmeyeceğini, mevcut transatlantik sistemin çöktüğünü kabul etmek zorunda kaldılar. Seçimle ilgili siyasal değerlendirmeler, bundan sonra “birlik içinde, kendi gücüne güvenen ve bağımsız” bir AB için çaba gösterilmesi çağrılarıyla dolu."

► Derviş Cemal'den haber analiz: Gölgede kalan Erbil-Kandil krizinin arka planında ne var?

► Hayri Kozanoğlu yazdı: ABD'nin seçimini beklerken

"Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, ABD’nin tüm dünyada ekonomik, politik, kültürel üstünlüğüne dayanan hegemonyasının gerilemesi kolay toparlanamayacak."

►Ömür Şahin Keyif, Washington'dan ABD seçimlerini yazdı: ABD’de sosyalistlerin de söyleyecekleri var