Ankara-Konya hızlı tren hattında yaşanan kazadan yedi yıl önce Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın, “Hattın sertifikasyon raporunu göremedik. Ankara-Konya hattından kaygılıyız” açıklamasını yaptığı ancak hükümetten bir açıklama gelmediği ortaya çıktı

Yedi yıl önce uyarılmışlar!

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere hareket ettikten kısa süre sonra kılavuz trene çarparak faciaya neden olan Yüksek Hızlı Tren ‘in (YHT) hattı konusunda Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS), hattın açılmasından önce uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

2011 yılında dönemin BTS Genel Sekreteri Nazım Karakurt, o tarihte henüz seferlere başlamayan Ankara-Konya tren hattı ile ilgili uyarılarda bulundu. Karakurt, o tarihte yaptığı açıklamada, hızlı tren standartlarının uluslararası standartlara uygun olması gerektiğinin altını çizerek, “Ne yazık ki bu Eskişehir hattında yapılmadı ve şu anda açılması planlanan Konya-Ankara hızlı tren hattında da bu tür kaygılarımız var. Nedir bunlar? Tüm bunların altyapı ve üst yapısı tamamlandıktan sonra Bağımsız Sertifakasyon Kurulu var. Bu projeler bu kurulun denetiminde yapılmalıdır. Mesela Ankara- Konya hattında çalıştırılacak hızlı tren hattının Bağımsız Sertifikasyon Kurulu tarafından Ağustos içerisinde işletmeye açılmasının onaylanıp onaylanmadığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Kurulun açılacak hat için yeterlilik kararı vermemesi durumunda bunun hatta sıkıntılar yaratabileceğine vurgu yapan Karakurt, TCDD’nin, kurulun raporunu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini kaydetmişti. Karakurt, “Mesela Ankara-Konya hattının sinyalizasyon çalışmalarının yapıldığı söylendi. Ancak bu hattın halen üst geçitleri yapılıyor. Bu nasıl mümkün oluyor. Siz burada iki tarafa da tel çekemezsiniz. Daha bununla ilgili alınan karar dahil açıklanmıyor” dedi.

***

Tasarruf için kesmişler

CHP Milletvekili Gökan Zeybek, 9 kişinin hayatını kaybettiği Ankara’daki tren faciasına ilişkin Meclis’te basın açıklaması düzenledi. 2019 bütçesindeki en fazla kesintinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesinden yapıldığını söyleyen Zeybek, şunları dile getirdi: “En fazla kesinti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesindedir. Bunun temel sonucu olarak da başlamış olan TCDD ve YHT yatırımları ile birlikte sinyalizasyon ve teknoloji yatırımlarının ötelendiğini biliyoruz. O nedenle CHP Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonu komisyonu olarak yetkilileri görevlerini yapmaya, sorumluluları da istifaya davet ediyoruz.”

***

Bir hafta önce ‘takip yapıyoruz’ demişlerdi

Sebahat Karakoyun

Ankara’daki YHT faciasının nedenleri konusunda yetkililer net bir açıklama yapmaktan kaçınırken ilk bilgiler kazanın Çorlu’da olduğu gibi ihmalden kaynaklandığını ortaya koydu. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın bir hafta önce KİT Komisyonu’nda “iddialı” açıklamalar yaparak, altyapı ve bakım için bu yıl 7.5 milyar lira kaynak ayrıldığını, trenlerin faaliyetleriyle ilgili “anlık takip yaptıklarını” savundu.

TBMM KİT Komisyonu, 6 Aralık’ta TCDD Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını inceledi. Apaydın, muhalefet milletvekillerinin Çorlu’daki tren kazasının nedenleri ve alt yapı sorunlarıyla ilgili ısrarlı sorularıyla karşı karşıya kaldı. Altyapı eksikliği eleştirilerine “Trafik işletme sistemi kurularak altyapıda trenlerimizin faaliyetleri anlık takip edilmektedir” diyen Apaydın, son 15 yılda altyapı ve bakım işlemleri için 60.7 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını iddia etti. Apaydın, 2018 yılı için ayrılan 7.5 milyar liranın tamamını da yıl sonuna kadar harcayacaklarını söyledi. Apaydın, hızlı tren hatlarının tamamının kameralarla 24 saat kontrol edildiğini savundu. Öte yandan Apaydın’ın Twitter hesabını kilitlediği görüldü.