Yeme bozuklukları salgın döneminde gençlerde üç kat artış gösterdi

HABER MERKEZİ

Pandemi, tüm yaş gruplarında psikolojiyi olumsuz yönde etkiledi. Ancak çocuk ve gençlerdeki etkisi çok belirgin oldu. Almanya'da genç kadınlarda anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları 2-3 katına çıktı. 2020’nin son döneminde çocuk ve gençlerde depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklarda artış gözlendi.

DW Türkçe’nin Die Welt'ten aktardığına göre, Almanya'da pandemi döneminde psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuran çocuk ve gençlerin sayısı artış gösterdi.

Gazetenin çocuk ve genç psikiyatri kliniklerinin verilerine dayanarak hazırladığı haberine göre, özellikle 2020'nin son çeyreğinde ağır depresyon, kaygı bozukluğu, akut intihar tehlikesi ve diğer psikolojik rahatsızlıklarda artış kaydedildi. Tübingen Üniversitesi Çocuk ve Genç Psikiyatri Kliniği Başkanı Prof. Tobias Renner, 2020'nin son çeyreğinde acile yatışı yapılan hastaların sayısının yüzde 30 arttığını söyledi.

Renner, "Yatarak tedavi gören çocuk ve gençlerin yüzde 86'sı akut bir kriz anında geldi" dedi. "Akut" durumların çoğunun intihar tehlikesi ile ilişkili olduğunu aktardı. Prof. Renner, acil olarak müdahale edilmesi gereken anoreksiya nervoza vakalarında ise bir önceki seneye göre "yüzde 100" artış olduğunu ifade etti.

Offenburg Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Kliniği Başhekimi Reta Pelz ise "Ocak ayından bu yana yüzde 100,120 doluluk yaşıyoruz" dedi. Peltz şunları kaydetti: "Ağır bir üzüntü halinden çıkamayan, gelecek perspektifi geliştiremeyen çocukların sayısının arttığını gözlemliyoruz. Özellikle genç kızlarda yeme bozukluklularının arttığını görüyoruz. 2020'den 2021'e bu sayı iki katına belki de üç katına çıktı. Yatarak tedavi görenlerin yüzde 40'ını bu hastalar oluşturuyor" şeklinde sürdürdü.

Berlin, Leipzig, Münih, gibi büyük şehirlerde bulunan klinikler de gazeteye benzer açıklamalarda bulundu.