Motosikletli Kuryeler Derneği’nden Tülay Sarı, geçtiğimiz günlerde bir kuryenin “Geç kalmasın yoksa siparişi iptal ederim” notu yazılı yemeği götürürken yaşamını yitirdiğini söyledi.

Yemek hızlı ulaşsın diye iki çocuk babasız kaldı!

Covid-19 önlemleri kapsamında restoranların yalnızca paket servis hizmetine geçmesiyle, internet üzerinden yemek siparişi verilen platformlara da ilgi arttı. Çeşitli restoranların bulunduğu yemek platformlarında, restoranlar “Hız”, “Lezzet” ve “Servis” gibi kategorilerde puanlanıyor.

Restoranlar puanlanıyor görünse bile, “Hız” kategorisinde dolaylı olarak kurye puanlanıyor. Bu nedenle restoran sahipleri, kuryeler üzerinde yemeği hızlı ulaştırma baskısı oluşturuyor.

Motosikletli kurye olarak çalışan Tülay Sarı, kuryelerin yaşadığı zorluğu ve bir kadın kurye olarak yaşadıklarını anlattı.


YEMEĞİN ÜZERİNDE NOT

Hız konusunda üzerlerinde ciddi baskının olduğunu belirten Sarı, yakın zamanda biri 19 diğeri 32 yaşında iki arkadaşının sipariş yetiştirmeye çalışırken kaza yapıp hayatını kaybettiğini söyledi. Sarı, ölen arkadaşlarından birinin siparişinde “Geç kalmasın yoksa siparişi iptal ederim” notu yazdığını belirtti. Ancak o sipariş ulaştırılamadı. Hız yapmak zorunda kalan kurye, yemeği hızlı götürmek uğruna yaşamını yitirdi. Sarı, “Yemek hızlı ulaşsın diye iki çocuk babasız, bir aile evlatsız kaldı” diyerek sitem etti.

‘KADINIM DİYE ŞİDDETE MARUZ KALIYORUM’

Kadın motosikletli kurye olarak, trafikte ciddi problemler yaşadığını anlatan Sarı, kadın olduğu anlaşılıncaya kadar düzgün davrananların, cinsiyetini fark edince psikolojik şiddet uygulayabildiğini dile getirdi. Sarı, “Trafikte kask taktığım için ilk başta kadın olduğum anlaşılmıyor. Işıklarda yan yana geldiğimizde veya beni sollarken göz göze gelince kadın olduğumu anlıyorlar. O zaman daha fazla yükselen de var; ‘bu kadın, ben bunu sindiririm’ düşüncesiyle psikolojik şiddet uygulayan, argo bir şey söyleyen de var” dedi. Sarı, kadın olduğunu anladıklarında, kimi araba sürücülerinin yarış dahi teklif ettiğini anlattı.

Sarı, ‘şans eseri’ henüz fiziksel şiddete uğramadığını, ancak bunun uğramayacağı anlamına gelmediğini söyleyip yaşadığı bir olaydan örnek verdi: “Mesai bitiminden sonra evime gidiyordum, öndeki arabanın şoförü camdan önüme bira kutusu fırlattı. Işıklarda yanına gelip sordum ‘ne yapıyorsun?’ diye. Şanslıydım ki biraz ileride polisler vardı. Adam bana arabanın içinden bağırdı, camdan sarkarak kafa atmaya çalıştı; alkollüydü de. Polisler müdahale etmese şiddete maruz kalabilirdim.”

ANKA