Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Artvin Çoruh Üniversitesi, ramazan ayını gerekçe göstererek yemekhaneleri kapattı. Kantin dışında yemek yenilmesini yasaklayan okul müdürüne ise yandaş sendika destek verdi.

Yemekhaneleri bile kapattılar

Mustafa KÖMÜŞ

Ramazan ayında kamu kurumlarında yurttaşları adeta zorunlu oruca sevk eden kararlara yenileri eklendi. Son yasaklar Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Artvin Çoruh Üniversitesi’nden geldi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi ramazan ayı nedeniyle yemekhane ve çay ocaklarını kapattı. Bu konuda herhangi bir duyuru yapılmadı. Belediyede çalışan ve ismini vermek istemeyen bir işçi şunları söyledi: “Şirketleriyle beraber toplam 13 bin çalışanı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde ramazan ayında tüm yemekhaneler ve çay ocakları kapanıyor. Oruç tutmayan ya da tutamayan personel 1 ay boyunca zulüm yaşıyor, kimse korkudan sesini çıkaramıyor. Tuvaletlerde gizli gizli su içiyoruz. Öğlen arasında dünya kadar yol yürüyüp açık lokanta arıyoruz.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi idari işler yetkilisi de bu durumu doğruladı. Yetkili şunları aktardı: “Belediye binasındaki zafer yemekhane, fen işleri yemekhane, BUSKİ yemekhane ramazan ayı boyunca kapalı olacak. İlçe iftar programları olacak büyükşehir belediyesinin. Sadece bu işlerin hazırlığı için BUSKİ yemekhane açık olacak. O da tamamen hazırlık için. Normal vatandaş yemek hizmeti alamayacak. Oruç tutmayan çalışanlar belediyede yemek yemeyecekler.”
Artvin Çoruh Arhavi, Borçka, Hopa, Şavşat ile Ardanuç ilçelerindeki kampuslarında yer alan bazı bölümlerinde öğrenci ve personelinin yararlandığı yemekhanelerdeki öğlen yemeği hizmeti ramazan ayında kaldırıldı. Öte yandan Hopa yerleşkesindeki İlahiyat Fakültesi’nde iftar yemeği verildiği öğrenildi.

***

Yaşananlar tesadüf değil

İstanbul Maltepe’de bulunan Atilla Uras Lisesi’nde öğretmen ve öğrencilere kantin dışında yemeğin yasaklanmasına iktidara yakın Memur-Sen destek verdi. Okulu ziyaret eden Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Talat Yavuz sosyal medya hesabından şunları yazdı: “Maltepe Atilla Uras Anadolu Lisesi Müdürü Ulvi Ziya Akbaba, öğretmen ve personeline, milletimize ait değerleri yaşatmak ve geleceğe taşımak adına anlamlı, bir o kadar da öğretici, örnek bir yazı yazmıştır. Tebrik ediyor, kendisine karşı yapılmak istenen medya lincine karşı yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.”

Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Özer Tuncer ise bu desteğe karşı şu açıklamayı yaptı: “Bu yaşanılanlar tesadüfi değil. Eğitimde 20 yıldır sürdürülen kadrolaşmanın, eğitimin laik, bilimsel eğitim ilkesinin yok edilmesinin, kamusal, parasız eğitimin tamamen ortadan kaldırılmasının da birincil sorumluları.”