Yemeksepeti işçileri, 18. gününe giren eylemlerinde İstanbul’daki Almanya Başkonsolosluğu’na, taleplerinin yazılı olduğu mektubu iletti. Yemeksepeti’nin işletmecisi Alman menşeili Delivery Hero şirketine seslenen Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Almanya’da çalışan motokuryelerin ücreti bin eurodan aşağı değil” tepkisini gösterdi.

Yemeksepeti işçileri Almanya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı

Yüzde 17’lik ücret zammı teklifine ve esnaf kurye modeli dayatmasına karşı iş bırakan Yemeksepeti kuryelerinin eylemi 18’inci gününde. İşçiler, 5 bin 500 lira net ücret ve iş güvencesi taleplerinin karşılanmasını talep ediyor.

Kuryeler, bugün İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Almanya Başkonsolosluğu önünde bir araya gelerek eylemlerini sürdürdü.

“ASGARİ ÜCRET DAYATMASINA HAYIR”

“İşçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz” pankartı açan kuryeler, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganı atarak “Türkiye’de Yemeksepeti işçileri 354 euro ücret istiyor. Adaletin bu mu?”, “Yemeksepeti işçilerine halkımız, Yemeksepeti’ni boykot ederek destek veriyor” ve “Sefalet ücretini Yemeksepeti işçileri kabul etmiyor. Asgari ücret dayatmasına hayır” yazılı dövizler taşıdı.

“ALMANYA’DA MOTOKURYE MAAŞLARI BİN AVRODAN AŞAĞI DEĞİL”

Konsolosluk önünde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Yemeksepeti’ni işleten Alman menşeili Delivery Hero şirketine tepki gösterdi.

Küçükosmanoğlu, şunları söyledi:

“Bugün yağmurlu bir şubat günündeyiz. Hak mücadelesinin başladığı günden itibaren yağmurda, çamurda, havanın soğuk olduğu günlerde bile devam etti. Yemeksepeti, Alman markası Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınmıştır. Almanya Başkonsolosluğu önündeyiz. Burada bulunmamızın gerekçesi de bir Alman işletmesi olan Delivery Hero’yu protesto etmek ve Delivery Hero ile ilgili hazırladığımız bir mektubu da günlerden beri sefalet ücretine karşı direnen Yemeksepeti işçileri adına ileteceğiz. Çünkü Alman emperyalistleri ve tekelleri, dünyadaki birçok halka ve ulusa kendince demokrasi dersi vermeye kalkıyor. Avrupa Birliği’nin baş emperyalistlerinden biri de Alman emperyalistleridir. Almanya’da çalışan motokuryelerin ücreti bin avrodan aşağı değil. Daha fazla çalışan motokuryenin ücreti 2 bin avroya çıkıyor."

Küçükosmanoğlu, "Bu protesto süreci içerisinde Yemeksepeti’ne sipariş vermeyin boykot edelim çağrısı toplumun tüm kesimlerinden, halkımızdan karşılık bulmuştur. Sanatçılardan, aydınlardan, yazar-çizerlerden, gençlerimizden karşılık bulmuştur Halkımız tüketimden gelen örgütlü gücünü ortaya koyduğunda Yemeksepeti’ne verilen siparişlerin oranı bölgesel olarak farklı infial etmekle beraber yüzde 70 oranında azalmıştır. Halkımıza, gençlere, sanatçılara, aydınlara Yemeksepeti’ndeki bu ekmek mücadelesine destek verdikleri için teşekkür ediyorum.

Bu mücadele kazanacak, Yemeksepeti’ndeki bu ekmek kavgası mutlaka zaferle sonuçlanacak. Ben yüzde 32 zam yapıyorum diye gösterip aslında hiç zam yapmayan, asgari ücretteki artışı sanki kendisi yapıyormuş gibi gösteren de Yemeksepeti işverenidir" ifadelerine yer verdi.

“SEFALET ÜCRETİNE MAHKÛM EDEMEZLER”

Sendikanın genel sekreteri Erdal Kopal da Yemeksepeti’ne yönelik boykot kampanyasının 'çığ' gibi büyüdüğünü söyledi. Kopal, “Boykot, halkımızın ve kamuoyunun desteğiyle devam ediyor çünkü biz haklıyız. Pandemide kahraman edilen bizler, sefalet ücretine mahkûm ediliyoruz. Pandemide sipariş yetiştirmek için kaza yapan, hayati tehlike geçiren, yaşamını yitiren yine bizleriz. Bu alanda çalışan insanları sefalet ücretine mahkûm edemezler. ‘Yeter, yeter, yeter’ diyoruz. İnsanca bir ücret için mücadelemizi tüm iş yerlerinde devam ettiriyoruz. Kazanana kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“MÜCADELE SONUÇLANANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”

Söz alan bir kurye de Yemeksepeti yöneticilerine şöyle seslendi:

“18 gündür devam ettiğimiz eylemlerimize rağmen hâlâ bir açıklama yapmayarak bizleri sefalet ücretini kabul ettirmeye çalışan yöneticilerime seslenmek istiyorum. Tuttuğunuz tutanaklar, yaptığınız psikolojik baskılar, hiçbiri fayda etmeyecek. Burada 18 gündür devam ettiğimiz gibi 18 olur, 50, 60, 100 olur. Mücadele sonuçlanana kadar devam edeceğiz.”

Açıklamaların ardından Ali Rıza Küçükosmanoğlu, işçilerin taleplerinin yazılı olduğu mektubu Alman Başkonsolosluğu’na sundu.

Yemeksepeti işçilerinin talepleri şöyle:

1. Net 5500 TL maaş, prim ve yan haklar.

2. Haklarını arayan hiç bir işçi ve kurye işten atılmaması.

3. İş kolunun derhal taşımacılığa geçirilmesi.

4. Sendikal faaliyet güvence altına alınması.