İşgal altında olan ve insani felaket yaşanan Yemen’de çatışan taraflar arasında ateşkes yapılması için BM tarafından anlaşma taslağı hazırlandı. Buna göre “Askeri operasyonların sona ermesi, ticaret için havalimanlarına güvenliğin getirilmesi ve insani yardım sağlanması” için taraflara harekete geçilmesi çağrısı yapıldı

‘Yemen’de savaşa son verin’

ABD destekli Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) saldırıları ve işgali altındaki Yemen’de insani felaket her geçen gün tırmanırken Birleşmiş Milletler’den (BM) taraflara yeni bir ateşkes çağrısı yapıldı. BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith’in hazırladığı anlaşma taslağında, “Tüm ülke genelinde ateşkes, halkın sıkıntılarını hafifletmeye yönelik bazı insani ve ekonomik tedbirler ve Covid-19’a karşı önlemler” sıralandı.

KOMİTE OLUŞTURULSUN

Suudi Arabistan’ın desteklediği Sana kenti merkezli hükümet ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Aden kenti merkezli Güney Geçiş Konseyi ve İran’ın desteklediği Husi gruplar arasında çatışmaların derinleştiği kaydedilen anlaşma metnine göre, “Tarafların tüm askeri operasyonları durdurması, ateşkesin kontrolü için taraflardan üst düzey subayların üye olacağı BM başkanlığında bir askeri koordinasyon komitesi oluşturulması, anlaşmanın uygulanmasını koordine edecek ortak bir operasyonlar merkezi inşa edilmesi” istendi.

LİMANLAR AÇILSIN

Söz konusu taslakta, savaş esirleri, maaşlar, havaalanları, limanlar ve vilayetler arasında ana yollara ilişkin sorunların çözümüne dair adımlar da bulunuyor. Sana kentindeki Uluslararası Havalimanı’nın açılarak mal girişinin sağlanması, Hudeyde’deki limanlara da petrol ürünleri ve ticaret gemilerinin girişine konulan şartların kaldırılması da yine anlaşma metninde yer alıyor.

Söz konusu anlaşma taslağına ilişkin taraflardan henüz bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Öte yandan Husiler, yakıt gemilerine karşı yapılan korsan faaliyetlerinin devam etmesi halinde başta sağlık sektörü olmak üzere tüm hizmet sektörlerinde felaket yaşanabileceğini duyurdu.

El-Mesire televizyonunun haberine göre Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu, BM’den giriş izni olmasına rağmen petrol ve gıda yüklü gemileri Hudeyde Limanı’na sokmamak ve el koymakla suçlayan Husiler, tarafları insani felakete yol açmakla suçladı.

Yemen Petrol Şirketi Genel Müdürü Ammar el Edrai, “Önümüzdeki günlerde petrol rezervleri tamamen tükenecek ve bu tehdit tüm hizmet sektörlerinde, en belirgin de sağlık sektöründe etkisini gösterecek” açıklaması yaptı. Birkaç gün önce iki yakıt gemisi Hudeyde Limanı’na yaklaştıktan sonra koalisyon güçleri gemilere el koyarak Suudi Arabistan’ın Cezan Limanı’na götürmüş, söz konusu hamle ülkede siyasi krize neden olmuştu.

İNGİLTERE’DEN TAM DESTEK

Suudi Arabistan’a silah satışına devam etme kararı nedeniyle uluslararası arenada tepki çeken İngiltere, bu kez Suudilere yaptırım uygulama kararından ötürü özür dilediği ortaya çıktı.

Independent’in haberine göre, insan hakları ihlali gerekçesiyle 20 Suudi vatandaşına yaptırım kararı alan İngiltere bir gün sonra Suudi Arabistan’ı arayarak kraliyet rejimini ‘övgüye boğdu’.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 20 Suudi vatandaşının “Magnitsky Yasası” kapsamında yaptırım listesine alındığını açıklamıştı. Bunun üzerine, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın jet hızıyla Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman’ı arayarak İngiltere’nin Suudi Arabistan’a desteğini ifade ettiği öğrenildi. Telefon görüşmesi, İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından duyurulmazken Suudi Arabistan devlet ajansı SPA görüşmeyi duyuran taraf oldu.