2022 FIFA Dünya Kupası Açılış Töreni’ne katılmak için Katar’a giden Erdoğan, geçmişte defalarca “katil” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Yandaş gazetelerin bir kısmı görüşmeyi birinci sayfalarına almazken, bir kısmı ise ‘normalleşme’ olarak gördü. Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu, "O fotoğrafı görünce yıkıldım. Erdoğan’ın dokuz yıllık direnişinin sonunu getirememesine üzüldüm, yıkıldım" dedi.

Yeni Akit 'yıkıldı': Erdoğan'ın Sisi ile el sıkışmasını yandaş medya nasıl gördü?
Fotoğraf: AA

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 FIFA Dünya Kupası için gittiği Katar’da daha önce ‘katil’ dediği Abdulfettah es Sisi ile el sıkıştı.

Yeni Şafak ve Takvim gibi gazeteler görüşmeyi es geçerken bir kısmı ise ‘normalleşme’ olarak birinci sayfalarına aldı. Gazeteler Erdoğan'ın geçmişte söylediği sözleri hatırlatmadı. Yeni Akit gazetesinde ise matem havası göze çarptı.

AKP'ye yakınlığı ile bilinen yandaş medyanın bir kısmı el sıkışmayı manşetlere şu şekilde aldı:

erdogan-in-daha-once-katil-dedigi-sisi-ile-el-sikismasini-yandas-medya-nasil-gordu-1090364-1.

Hürriyet gazetesi, Görüşmeyi ‘İlk temas’ olarak sundu. Gazetenin yazarı Abdulkadir Selvi, yazısının başlığını “Dünya Kupası’ndan Sisi ve sınır ötesi operasyon kulisleri” diyerek attı, fakat herhangi bir bilgi vermedi. Selvi, Erdoğan’a bu konudaki soruyu uçakta soracağını yazısına ekledi.

erdogan-in-daha-once-katil-dedigi-sisi-ile-el-sikismasini-yandas-medya-nasil-gordu-1090363-1.

Milliyet gazetesi, görüşmeyi ‘Tarihi toklaşma’ olarak birinci sayfadan verdi.

erdogan-in-daha-once-katil-dedigi-sisi-ile-el-sikismasini-yandas-medya-nasil-gordu-1090369-1.

Akşam gazetesi, "Emir, Sisi’yi Erdoğan’la buluşturdu" diye ilk sayfadan haberi verdi.

erdogan-in-daha-once-katil-dedigi-sisi-ile-el-sikismasini-yandas-medya-nasil-gordu-1090383-1.

KARAHASANOĞLU: YAZIKLAR OLSUN BİZLERE

Yeni Akit Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu, bugünkü yazısında Erdoğan ve Sisi’nin el sıkıştığı fotoğrafı görünce ‘yıkıldığını’ belirtti. Karahasanoğlu, “Ben o fotoğrafı görünce yıkıldım.. Tüm dünya Müslümanları adına yıkıldım.. Seçilmiş bir cumhurbaşkanlarına sahip çıkamayan Müslümanlar adına yıkıldım.. Erdoğan’ın dokuz yıllık direnişinin sonunu getirememesine üzüldüm, yıkıldım. Ve eleştiriyorum, kendimi.. Yazıklar olsun bizlere” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak gazetesi, Erdoğan’ın ne Katar’da olması ne de Sisi’yle görüşmesi hakkında manşet sayfasından bir bilgi verdi.

erdogan-in-daha-once-katil-dedigi-sisi-ile-el-sikismasini-yandas-medya-nasil-gordu-1090377-1.

Sabah gazetesi, el sıkışmayı ‘Türkiye ve Mısır arasındaki ilk normalleşme adımı" olarak aktardı.

DİLİPAK ELEŞTİRDİ

Öte yandan Yeni Akit'te yazılarına ve televizyon programına son verilmesinin ardından Habervakti.com'da yazmaya devam eden Abdurrahman Dilipak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Katar'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yle görüşmesini sosyal medyadan yaptığı paylaşımla eleştirdi.

Dilipak'ın Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Rabia'dan 'Bizim Rabiamız'a.. Mursi'den Sisi'ye, oradan nereye?" diye soran Dilipak şöyle devam etti: "Demirelin 'Dün dündür, bugünse bugün'nünden, Mevlananın 'düne dair ne varsa dünde kaldı cancağızım, şimdi yeni şeyler söyleme zamanıdır. 'Global reset' döneminden 'yeni normal'e" ifadelerini kullanarak eleştirdi.

Erdoğan, Sisi'yi tanımadığını "Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi'yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam" sözleriyle ifade etmişti.

NE OLMUŞTU?

3 Temmuz 2013'te Sisi'nin liderliğindeki Mısır ordusu, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devirerek darbe gerçekleştirmişti. Sisi, 29 Mayıs 2014'te katılımın %40 olduğu seçimlerden %97 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013’te Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbe yapması ve yönetimi ele geçirmesinin ardından kopmuştu. Erdoğan, Sisi'den defalarca "katil" ve "zalim" olarak söz etti. Batı ülkelerini de Sisi ile görüştükleri için "ahlaksızlık yapmakla" suçladı.

Normalleşme süreci, 9 yıl aradan sonra bakan düzeyindeki ilk ziyaret Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Mısır’a gitmesiyle başlamıştı.

Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin daveti üzerine, Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyona katıldı, burada ilk buluşma gerçekleşti.