Yeni Alzheimer ilacının deneylerinden umut verici sonuçlar

Amerikan biyoteknoloji firması Biogen ve Alzheimer hastalığıyla ilgili araştırmalar yapan diğer ilaç firmalarının hisseleri, Japon ilaç şirketi Eisai'nin ileri seviye deneylerde, geliştirdiği tedavinin Alzheimer'ın ilerleyişini yavaşlattığı açıklaması üzerine arttı.

Eisai, kimyasal adı ‘lecanemab’ olan Alzheimer ilacının deneylerine ilişkin ilk sonuçların, 18 aylık tedavi sonunda hastaların klinik gerileme sürecini, sadece plasebo alanlara kıyasla yüzde 27 oranında azalttığını ortaya koyduğunu bildirdi.

VOA Türkçe'nin haberine göre Eisai'nin küresel çaptaki araştırmasına, erken aşama Alzheimer hastalığı olan yaklaşık bin 800 kişi katıldı.

Deney aşamasında hastalar, zihinsel gerilemeyi ve kendi başına kıyafetlerini giyme ve yemek yeme gibi gündelik faaliyetleri yerine getirme becerisini ölçülerek izlendi.

Eisai, araştırmanın tam sonuçlarını Kasım ayı sonunda bir konferansta ele alacağını bildirdi. Firma, bulguları, bağımsız uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeyi bir tıp dergisinde yayınlamayı da planlıyor.

Şirket, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ilaca hızlandırılmış onay vermesi için başvuruda bulundu. FDA'in gelecek yılın başında yeni Alzheimer ilacının onaylanıp onaylanmayacağına karar vermesi bekleniyor. Eisai ve Biogen, ilacı birlikte tanıtmayı planlıyor.

Araştırmacılar genellikle tüm sonuçlar açıklanana kadar bir araştırmanın sonuçları konusunda ihtiyatla değerlendirme yapılması tavsiyesinde bulunuyor. Ancak yatırım bankacılığı firması Mizuho Securities'den uzman Graig Suvannavejh, bir araştırma notunda, ilk bulguların ”oldukça güçlü” göründüğünü ve büyük olasılıkla FDA onayı alacağını kaydetti.

Alzheimer Birliği'nden yapılan açıklamada bulgular, Alzheimer'a yol açan etkenlerin olası tedavisinde şimdiye kadarki en umut vaat edici sonuçlar olarak değerlendirildi.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Amerika'daki Alzheimer hastalarının sayısı 6 milyon. Alzheimer, beynin hafıza, muhakeme, iletişim ve gündelik rutin becerileri yerine getiren kısımlarının kademeli olarak tahrip olmasına yol açan bir hastalık.

Bilinen bir tedavisi olmayan Alzheimer için piyasada uzun zamandır bulunan ilaçlar sadece belirtileri gidermeye yarıyor. Uzmanlar, Alzheimer'a yol açan etkenlerin ne olduğunu tam olarak belirleyebilmiş değil.

Biogen'in geçen yıl Aduhelm ticari adıyla piyasaya sürdüğü Alzheimer ilacı, yaklaşık 20 yıl sonra bu hastalığın tedavisi için çıkarılan ilk ilaç oldu. Ancak yıllık 56 bin dolarlık etiket fiyatıyla çıkan ilaç, piyasada başarılı olamadı. Biogen daha sonra ilacın fiyatında indirim yaptı.

İlacın Alzheimer'ın ilerleyişini yavaşlatmasına ilişkin kanıtların zayıf olması nedeniyle doktorlar, Aduhelm'i hastalara yazma konusunda tedirgin davranıyor. Sigorta şirketleri de ilacın yüksek fiyatı ve yararlarının belirgin olmaması nedeniyle ilaca erişimi ya engelledi ya da kısıtladı.

Amerikan hükümetinin yaşlı bireylere sağladığı sağlık hizmeti Madicare programı, bu yılın başında, Aduhelm'in verilebileceği hastalara sıkı kısıtlamalar getirerek, ilacın Amerika'daki piyasasını büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Biogen daha sonra ilaçla ilgili harcamaların çoğunu durduracağını açıkladı.

Aduhelm gibi Eisai'nin geliştirdiği ‘lecanemab’ adlı ilaç da beyinden beta-amiloid adı verilen proteini temizlemeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, beta-amiloid adlı proteinin beyinde oluşturduğu tabakanın Alzheimer'a yol açtığına inanıyor. Hastalığın oluşmasında aile geçmişi ile şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların etkisinin de olabileceği kaydediliyor.

Eisai şirketi yöneticileri, ‘lecanemab’ın, beyinde tabaka oluşturmadan önce serbestçe hareket eden protein topaklarına odaklandığını kaydediyor. Aduhelm ise beyinde oluşan protein tabakasını hedef

İlaç firması Eli Lilly de ‘donanemab’ ticari adıyla, yine aynı proteini hedef alan bir ilaç geliştiriyor.

Merkezi Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde bulunan Biogen'in hisselerinin değeri, bu sabah yüzde 35 artarak hisse başına 267,29 dolara çıktı. Biogen hisseleri, geçen yol Aduhelm'in elde ettiği başarısızlık nedeniyle değer kaybına uğramıştı.

Merkezi Indiana eyaletinin Indianapolis kentinde bulunan Eli Lilly'nin hisselerinin değeriyse yüzde 8'den fazla arttı.