Şili’de Kurucu Meclis, yeni anayasa taslağının 9. maddesinde anlaşmaya vardı, “işçilerin, çalıştıkları şirketlerin kararlarına katılma hakkı” kabul edildi. Kurucu Meclis üyeleri Twitter hesaplarından oylama sonucunu "Şilili işçilere 1 Mayıs hediyesi" olarak duyurdu

Yeni anayasa taslağına eklendi: Şili'de işçiler, çalıştıkları şirketlerin karar alma süreçlerine katılacak

Şili’de Kurucu Meclis, yeni anayasa taslağının 9. maddesinde anlaşmaya vardı. Salı günü yapılan oylamayla “işçilerin, çalıştıkları şirketlerin kararlarına katılma hakkı” kabul edildi. Maddeye göre işçiler, sendikalar aracılığıyla kararlara katılacak ve bu hakkın kullanımı için gerekli mekanizma oluşturulacak.

Evrensel'de yer alan habere göre, yeni anayasanın 9. maddesi, 34 hayır oyuna karşı 108 evet oyuyla kabul edilerek yeni anayasa taslağına eklendi. Kurucu Meclis üyeleri Twitter hesaplarından oylama sonucunu "Şilili işçilere 1 Mayıs hediyesi" olarak duyurdu.

Kurucu Meclis'in salı günkü oturumunda sağlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı, barınma hakkı, ev ve bakım işlerinin tanınması, işçilerin sendikalaşma hakkı, Kapsamlı Bakım Sisteminin oluşturulması, ayrıca ciddi insan hakları mağdurları için kapsamlı tazminat hakkı gibi hakları içeren birçok madde de oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen maddelerden biri de “şehir hakkı” oldu. Buna göre, “Tüm insanların şiddetten uzak ve onurlu bir yaşam için uygun koşullarda şehirlerde ve insan yerleşimlerinde yaşama, üretme, eğlenme ve katılma hakkı vardır.”

TASLAK HALK OYLAMASINA SUNULACAK

Kurucu Meclis'in hazırladığı yeni anayasa taslağı tamamlandıktan sonra 4 Eylül 2022’de halk oylamasına sunulacak.

Yeni anayasa hazırlama sürecinin kıvılcımı, Ekim 2019’da Şili’nin başkenti Santiago’da metro biletlerine yapılan zammı protesto eden lise öğrencilere yönelik polis şiddetine tepki olarak başlayan kitlesel halk eylemleri olmuştu.

İktidarda sağcı hükümetin politikalarına karşı büyüyen ve yayılan protestolar 1973’te darbe ile iktidarı ele geçiren Pinochet Diktatörlüğü döneminde hazırlanan anayasanın değişmesi talebine dönüşmüş ve dönemin sağcı Pinera hükümeti, yeni anayasa için referandum yapmak zorunda kalmıştı. Referandumda yeni anayasaya evet sonucu çıkmasının ardından yine seçimler aracılığıyla oluşturulan ve sol güçlerin ve sosyal örgütlerin temsilcilerinin ağırlıkta olduğu Kurucu Meclis göreve başlamıştı.

Şili’de geçtiğimiz aralık ayında yapılan seçimlerde ise sağcı iktidar kaybetti, sol ve ilerici güçlerin adayı Gabriel Boric yeni devlet başkanı seçildi. Boric, mart ayında görevine başladı.