Milyonlarca asgari ücretli ile yakınlarını ilgilendiren ve merakla beklenen artış önceki gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı tarafından bizzat açıklandı. Sonuçta bizler için pek de sürpriz olmayan, ama milyonları hayal kırıklığına uğratan bir artış rakamı çıktı ortaya. Asgari ücret %29,3 artış ile yılsonuna kadar çalışanlara 5 bin 500 TL net olarak ödenecek. Asgari ücretin detayları tabloda yer alıyor.


Asgari ücret açıklaması ve diğer bazı detaylar ise şunlardı:

Geçmiş yıllarda yılda 2 kez belirlenen asgari ücretin 6 yıllık bir aradan sonra yeniden enflasyon sebebiyle yılda ikinci kez belirlenmesi zorunlu hale geldi. Böylece bir anlamda bol enflasyon rakamlı yıllara geri dönüş bir anlamda teyit oldu.

Tüm ülkeye saat 16.00 da açıklanacağı bildirilen asgari ücretin açıklanması saat 17’yi buldu yani asgari ücret 1 saat gecikmeyle açıklandı. Bu da heyecanı arttırmaya yönelik taktiksel bir davranış mı yorumlarına yol açtı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ilk sözü işverenlerin temsilcisi TİSK Başkanına verdi. Bu durum ilk sözün niye işçi temsilcisine değil de işveren temsilcisine verildiği ve patronların burada da kollandığı yorumlarına yol açtı.

İşçi ve işveren temsilcilerinden sonra söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan net ücreti telaffuz ettikten sonra artışın yüzde 25 olduğunu belirtti. Ancak daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanının uyarısı ile artışın yüzde 25 değil yüzde 30 olduğunu ve Bakanlar kurulunda yüzde 25 artışın tartışıldığını, bu nedenle kendisinin de sehven (yanlışlıkla) yüzde 25 dediğini söyledi. Bu da Cumhurbaşkanının aslında ayağının tozuyla geldiği İspanya’dan konuya çok da hâkim olmadığı şeklinde yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni asgari ücreti açıkladıktan sonra Türk-İş Başkanı Atalay’a “Mutabık mıyız?” sorusunu yöneltti. Soruyu sorduğu Atalay'a dönen Erdoğan, “Gırtlağımızı sıkmasınlar?” sorusunu yöneltirken, Atalay ise "Olur mu öyle şey?" diye karşılık verdi.

Bu da yakın bir zamana kadar asgari ücret artışına yönelik beklentisi dahi olmayan Türk-İş ve Atalay’ın kendi üyelerinden ve kamuoyundan alacağı tepkinin endişesini taşıdığını ortaya koydu.

Hükümet bu arada asgari ücret yönetmeliğinde değişiklik yapmak zorunda kaldı çünkü tespit edilen asgari ücret takip eden ayın başından itibaren uygulanmaya konulurdu. Ancak ücreti sırf Cumhurbaşkanı açıklasın diye açıklama 1 Temmuza sarktı ve durumda yeni asgari ücretin uygulanması Ağustos ayına sarkmasın diye yönetmelikte aşağıdaki değişiklik yapıldı:

“Madde 11- Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.”

Sonuç itibarıyla tıpkı emekliler gibi asgari ücretliler açısından da ortaya hayal kırıklığı yaratan bir asgari ücret çıktı. Genel ortalamayı aldığınızda aslında yıl bazında asgari ücretlinin kullanabileceği ücret 5.500 TL dahi değil 4877 TL.(*) Bu da bizi çok şaşırtmıyor hükümet belli ki emekliyi ve asgari ücretliyi göz ardı ederek bu yıl erken seçim hazırlığında değil. Milyonları ilgilendiren kozlarını önümüzdeki yıla saklıyor.

(*) aziz çelik@EmeginHalleri