Onlarca başarılı yapıma imza atmış FX’in bir anda içindeki “11 Eylül Sonrası Fox” canavarını ortaya çıkarttığı Tyrant, kötü bir Ortadoğu dizisi nasıl çekilirin en güzel örneği.

Yeni başlayanlar için berbat diziler: Tyrant

FATİH TUNCER

Onlarca başarılı yapıma imza atmış FX’in bir anda içindeki “11 Eylül Sonrası Fox” canavarını ortaya çıkarttığı Tyrant, kötü bir Ortadoğu dizisi nasıl çekilirin en güzel örneği. Amerikan muhayyilesinin en çiğ ve kibirli halini gözlemlemek isteyenler için Tyrant son derece başarılı bir dizi.

‘Tyrant’ı izlemeye karar veren izleyici her şeyden önce ‘Homeland’ ve ‘House of Saddam’ gibi nefes kesici kalitedeki dizilerin çekildiği bir dönemin üstüne nasıl olur da FX, Rambo ile Disney Prensesi hikayesini karıştırmaya karar verdiğine şaşırıyor. “Adını vermek istemeyen bir Arap ülkesi” olarak özetlenebilecek hayali bir ülkede yine hayali bir diktatörün ülkedeki baskı rejimine dayanamayan küçük oğlunun Amerika’ya yerleşmesinin arka plan olduğu dizinin şimdiki zamanı da bir o kadar sığ ve basit. Ülkesini babasının ölümünden sonra “medenileştirmeye” karar veren küçük oğul abisinin yanında yer alarak ters işleyen bir Pocahontas masalı anlatıyor.

‘Tyrant’, “Alaaddin’in Sihirli Lambası” düzeyinde seyreden bir atmosfer ve dramatik çatışma içerisinde geçen tek kelimeyle amatör bir yapım.

Dizinin 2002-2003 arasında çekilmediğine inanmak zaman zaman imkansızlaşıyor. “Ailenizin sevimli cihatçıları”, Suriye’de yakından tanıdığımız “ılımlı muhalifler” ve Baasvari hükümranlık arasında seyreden bir politik kamplaşmayı lise draması şeklinde takip etmek özellikle kötü dizi izlemeyi sevenler için iyi bir seçenek olabilir.

Dizinin bonusu ise ilk bölümde karşımıza çıkıyor: Sulak Ortadoğu toprakları için fon belirlenirken mekan tercihi Eminönü’den yana kullanılıyor. ‘Tyrant’ en az imitasyon markalar kadar sahte ve kalitesiz bir yapım. Kesinlikle uzak durulmalı.

***

Microsoft’un bittiği yerde AMC başlar
Microsoft’un Netflix’e rakip olarak Xbox’a ihale ettiği internet televizyonu fikrinin meyveleri arasında yer alan Humans dizisi henüz başlamadan Microsoft’un kararından cayması üzerine ortada kalmıştı. Humans, İsveç’te yayımlanan bilim kurgu dizisi Akta Manniskor’un uyarlamasıydı.

 

 


Microsoft’un projeyi sonlandırması diziyi merakla bekleyen bilim kurgu takipçilerini çok üzmüş olsa gerek imdatlarına AMC yetişti. AMC, Humans dizisini daha başlamadan kaldığı noktadan kaldırıp televizyona taşımaya karar verdi. Esas itibariyle bir karanlık drama olacağa benziyor. Zengin ve statü sahibi insanların kendilerine yardımcı olması için insana benzeyen robot satın aldıkları günümüze paralel bir evren geçiyor. Bu farklı dünyada bulundukları konumu yükseltmek amacıyla robot satın alan orta halli bir ailenin hikayesini konu alıyor dizi.

Dizi açıklandığı haliyle değerlendirilecek olursa Battlestar Galactica’dan ziyade Steven Spielberg’ün A.I. Artificial Intelligence (Yapay Zeka) filmine daha çok benziyor. Uzun zamandır bilim kurgu dizilerinin aile hikayelerini es geçtiği düşünüldüğünde Humans’ın eksik kalmış bir noktayı tamamlaması oldukça iyi. Üstelik bu işe el atan kanalın da AMC olması başarıyı garantileyecek gibi görünüyor.

***

Nurse Jackie’de final sezonu
‘The Sopranos’ günlerinden beri Edie Falco severlerin dizisi Nurse Jackie, 7. sezonuyla sonlanacak. Dizinin 7 canlı çıkması çoğu takipçisi için sürpriz oldu zira daha 6. sezon yayımlanmadan önce kanal ile dizinin yapımcıları 7. sezon için anlaşmışlardı. Üstelik Monk dizisinden tanıdığımız ünlü oyuncu Tony Shalhoub da Nurse Jackie’nin oyuncu kadrosuna katılacağı da açıklanmıştı. Olumlu gidişata rağmen Nurse Jackie’nin 7. sezonunun final olacağı ilan edildi.

 


Nurse Jackie, özellikle son üç sezondur kendini sıradan hastane dramalarından ayırabilmeyi başarmıştı. Komediye ve hicve yaklaşan özgün bir üsluba sahip anlatı biçimini Falco’nun oyunculuğuyla birleştiren yapım, hatırı sayılır bir izleyici kitlesine de sahipti. Jackie Peyton’ın yenilikçi ve bir o kadar da asi karakterinin belirgin bir sürükleyiciliği de vardı.

Showtime’ın dizinin final yapma kararını vermesi büyük ölçüde Dexter sonrası Showtime’ın “dizilerin yedi canlı olduğu” kanaatine varması ile alakası olabilir. Dexter da çok başarılı bir çıkışın ardından aniden son sezonunda ciddi çekiciliği kaybolmuştu. Sekizinci sezonunun ilk bölümü kanal tarihinin en çok izlenen yayını olmuşsa da başarı sürdürülememiş ve görece sönük bir finalle dizi sonlanmıştı. Nurse Jackie için final kararının verilmesinde Dexter tecrübesi etkili olmuş olabilir.