‘Yeni bir anayasa gerek’

ÖZDE ÇELİKBİLEK

Hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle yurtdışına kaçan eski İspanya Kralı Juan Carlos, halkın değişim taleplerinin odağı oldu. Monarşinin sadece tarih derslerinde kalmasını isteyen yurttaşlar, ülkede bir anayasa değişikliği ve referandum yapılmasını istiyor. Carlos’un ülkeden ayrılmasından bu yana isminin bulunduğu caddeler ve sokaklar monarşi karşıtı eylemlerin merkezi haline gelirken Madrid’de öğrenciler, referandum yapılması için 40 bin imza toplamış durumda. Ayrıca eski kralın verildiği üniversitenin adının da değiştirilmesi talep ediliyor.

Eski kral Carlos’un firarından sonra ülke kamuoyunda ‘krallık’ kurumu yeniden tartışma konusu oldu. Kurumun “yoz” olduğunu savunan kimi yurttaşların gündeminde, Podemos’un monarşinin ortadan kaldırılmasını talep ettiği yasa tasarısı var. Başbakan Pedro Sanchez ise bu öneriyi kabul etmiyor. Parlamenter monarşi sisteminin devam etmesi gerektiğini söyleyen Sanchez, “kurumlar değil, kişiler yargılanması gerekiyor” görüşünü savunuyor.

‘CUMHURİYET’ TARTIŞMASI

Podemos lideri Pablo Iglesiasi ise yapılan bu tartışmaların İspanya halkı için ilerici adımlar olduğunu, Cumhuriyetin ilerlemesi için bu tartışmalara saygı duyulması gerektiğini belirtiyor. Sevilla Üniversitesi’nde Hukuk Profesörü olan Joaquin Urias da mevcut anayasanın, Franco döneminin devamı niteliğinde olduğunu hatırlatıyor: “Franco rejiminin meşruiyetinden tamamen arındırılmış bir İspanya için referanduma gidilmelidir.” İspanya’daki “monarşi” ile ilgili kitap çalışmaları bulunan araştırmacı Alberto Lardies de anayasa tarafından monarşinin “zırhlı” koruma duvarları tarafından korunduğunu söylüyor.