Yunus Emre Vakfı’nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi ile vakfın, “Çift maaş arpalığına” dönüşmesinin önü açılacak. Vakıfta görevlendirilen kamu personeli, aylık izinli sayılarak iki kurumdan da maaş alacak.

Yeni bir ‘arpalık’ yaratılacak

Mustafa M. BİLDİRCİN

Yunus Emre Vakfı’nın personel görevlendirme sisteminde değişiklik öngören, “Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yasalaşırsa vakfın yeni bir, ‘çift maaş arpalığ’” haline getirilmesinin önü açılacak.

2007 yılında kurulan Yunus Emre Vakfı’nın kuruluş yasasını 2017 yılında değiştiren ve vakfın yapısıyla oynayan iktidarın öngördüğü yeni değişiklikler ile kurum, kuruluş amacının dışına çıkartılacak. 6 Nisan’da TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifi, TBMM Genel Kurul’dan geçmesi halinde bürokratların ve öğretim üyelerinin çift maaşla istihdam edilebileceği bir yapıya dönüşecek.

ÇİFTE MAAŞ

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan kanun teklifine göre, vakıfta görevlendirilecek memurlar ile öğretim üyeleri, vakıftaki görev süreleri boyunca idari izinli sayılacak. Böylelikle Yunus Emre Vakfı’na gönderilen kamu personeli, asıl görev yaptıkları kurumlardan maaş almaya devam edecek. Yunus Emre Vakfı, bu kişilerin kurumlarından aldıkları maaşın yanında ayrıca maaş ödemesi gerçekleştirecek. Vakıfta görevli personel, gönderildiği ülkede maaşından vergi kesintisi uygulaması ile karşı karşıya kalırsa bu vergi vakfın bütçesinden karşılanacak.

SINIRSIZ PERSONEL

Kanun teklifi sahibi AKP milletvekillerince amacı, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum” şeklinde açıklanan teklifin kanunlaşması ile Cumhurbaşkanı’na da sınırsız personel görevlendirme yetkisi verilecek. Cumhurbaşkanı, “Sınırsız personel görevlendirme” yetkisini kullanarak vakıfta, istediği sayıdaki memuru ve öğretim elemanını görevlendirebilecek.