Evet güzel fikirlerimiz var ama fikirden uygulamaya giden yol da pek çetrefilliymiş yahu. Bir de kolay kolay diyerek başlamıştım yazıya. Öyle boş zamanlarda yapılacak, arkadaş sofralarında atıp tutulacak bir iş değil belli ki

Yeni bir cep uygulaması mı? Kolay

İLKER BİRBİL - Sabancı Üniversitesi ve BolBilim.com

Hangimizin bir uygulama fikri yok ki? Sonuçta elimizden telefonu düşürmüyoruz. Eh, kafamız da çalışıyor. Haliyle bir sürü parlak fikir aklımıza geliyor. Altı üstü bu fikrin bir uygulamaya dönüşmesi gerek. Ondan sonra paraya para demeyeceğiz ama bir türlü denk gelmiyor işte.

Sizi çok iyi anlıyorum arkadaşlar. Onun için bugün dev bir hizmetle karşınızdayım. Fikrinizi cep telefonu uygulamasına nasıl çevirirsiniz adım adım bir örnek üzerinden anlatacağım. Uygulaması olmayan kalmasın.

Fikir
Örnek uygulamamızın ismi yaaani. Halkımızın, özellikle de gençlerin, sık kullandığı bir sözcük. Ekstra ‘a’ harfleriyle hem estetik, hem de albeni kattık. Zaten böyle uzatarak “yani” diyen de çok. Bu uygulamanın amacı telefonunuzda yazı yazarken işinizi kolaylaştırmak. Diyelim ki sevgilinize aşkınızı anlatacak doğru kelimeleri bulamadınız. Boş boş ekrana bakmayın. Açın uygulamayı “aşk-sevgi-çiçek” diye ilerleyin, yaaani size tavsiye versin. Shakespeare’in bir sonesinden birkaç dize, olmadı ekibimizin özenle hazırladığı dokunaklı cümleler ekranınıza dökülüversin. Ya da diyelim işten kaytardınız ve patrona bir mesaj yazmanız gerek. Sorun değil.

Hemen “patron-bahane-akraba-cenaze” yazın, yaaani size en inandırıcı mazeret cümlelerini üretiversin. Nefis.

Sizin fikriniz bundan daha iyidir eminim. Diyorum ya, sadece örnek olsun diye bu uygulamayı uydurdum. Asıl bundan sonraki adımlara bakın. Onları da hallettiniz mi, paraları istiflemeye başlayabilirsiniz. Az sabır.

Ekip
Madem bu işe soyunduk uygulamanın düzgün çalışması için sıkı bir programcı bulmak gerek. Hatta iki tane. Birisi Android, diğeri de Apple IOS için yaaani uygulamalarını geliştirecek. Maalesef programcı ile iş bitmiyor. Hep göz ardı ediliyor ama uygulamanın tasarımı neredeyse programın yazılmasından bile daha önemli. Tıkır tıkır çalışan ama kullanmak için insana dokuz takla attıran uygulamayı kim ne yapsın? En az bir tane de tasarımcı şart.

Birilerinin cümleleri toplaması, biriktirmesi ve düzenlemesi gerek. Kafana göre her yerden cümleleri alamazsın. İntihal olur. Eksiksiz kaynak vermeli. Bunların dışında yeni cümleler de yazılacak. Ohoo meşakkatli iş. Yaz oradan iki kişi daha. Ekip büyüyor.

Bu arada çok şanslıyız www.yaaani.com.tr adresi alınmamış. Artık kim tutar bizi?

Finansman
Kim tutacak? Para tabii. Yazılımcılar, tasarımcı ve ekibin kalanları derken bu iş biraz pahalıya çıkacak. Kaldı ki daha muhasebe, hukuk ve kira gibi masrafları saymadım bile. Kesin finansman bulmalı.

Neyse ki melek yatırımcılar var. Onlara fikrinizi ve iş planınızı anlatıyorsunuz. Akıllarına yatarsa size yol gösteriyorlar. Daha da önemlisi maddi destek veriyorlar. Karşılığında da tazecik şirketinize ortak oluyorlar. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Melek yatırımcılardan yüz bulamazsak, devlet desteklerinin peşine düşebiliriz. Girişimciler için hibe programlarından birine bakarız... Neyse, öyle böyle derken finansmanı da bir şekilde halledeceğiz. Sanırım.

Uygulama yeni. Kullanıcı sayısını artırmak için insanlar bedava indirebilmeli. İyi de parayı nasıl kazanacağız? Aklıma iki yol geliyor: reklamlar ve uygulama içi alışveriş. Reklam işine dikkat etmeli. Fazlası kullanıcı kaçırır. Az olursa da bize bir şey kalmaz. Uygulama tutarsa daha afili cümleler, renkli yazılar gibi uygulama içi alışverişle para kazanmaya çalışırız tabii. Hele bir tutsun da... Ya tutmazsa? Ki tutmayan uygulama o kadar çok oluyor ki. Neyse bunları düşünmeyelim şimdi. Daha paracıkları sayacağız.

Adımlar böyle. Evet güzel fikirlerimiz var ama fikirden uygulamaya giden yol da pek çetrefilliymiş yahu. Bir de kolay kolay diyerek başlamıştım yazıya. Öyle boş zamanlarda yapılacak, arkadaş sofralarında atıp tutulacak bir iş değil belli ki. Artık telefonda oynadığım oyunlarda parayla alınan ek özellikleri ya da reklamları görünce daha az sinirleneceğim. Neticede iyi bir uygulama, koca bir ekibin ekmek teknesi.

Bu arada boğuntuya gelmesin. Örnek diye verdiğim yaaani uygulamasını ciddiye alan birileri çıkar ve voliyi vurursa parayı kırışırız. Yok öyle yağma. Yani.