Yeni bir düzen için mücadele çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sudan'da 25 Ekim'de düzenlenen askeri darbenin ardından farklı ittifaklarla yeniden kurulan iktidar, yoksulluğa, işsizliğe itilen halkın taleplerine yanıt üretmiyor. Darbecilerin gözaltına aldığı Başbakan Abdullah Hamduk'un orduyla işbirliği yaparak yeniden göreve başlamasının devrik lider Ömer el Beşir dönemine dönüş anlamına geldiği yönünde uyarılar yapılıyor.


Sudan Komünist Partisi 25 Ekim darbesinden bu yana ülkede yaşanan gelişmelere mercek tutan bir açıklama yayımladı. "Mücadele radikal değişim isteyenlerle uzlaşma yanlıları arasında" denilen açıklamada, eski hükümet üyelerinin desteklediği cunta yönetiminin ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ülkeye yönelik dayatmalarına karşı mücadeleyi artırma çağrısı yapıldı.

EL BEŞİR DÖNEMİ GERİ DÖNMEMELİ

Ülkedeki mücadelenin Eylül 2013’teki ayaklanmadan bu yana devam ettiği belirtilen açıklamada, "Müslüman Kardeşler rejiminin tasfiyesi ve devrilmesi dahil radikal değişim isteyen güçlerle ABD emperyalizminin geliştirip ilan ettiği bir 'yumuşak iniş' projesi dahil uzlaşmadan yana olan güçler arasında mücadele olduğu" vurgulandı.

Darbenin temel hedefinin ise "kitlelerin ilerlemesini önlemek ve Aralık 2018 Devrimi’nin kazanımlarını iptal etmek" olduğu belirtilen açıklamada, darbe lideri Abdülfettah el Burhan’ın uluslararası ve bölgesel baskı altında darbenin meşrulaştırılması için Başbakan Hamduk ile bir sivil hükümet kurulması için siyasi bir anlaşma imzaladığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu anlaşma siyasi güçlerin ezici çoğunluğu tarafından reddedildi. Darbe, gizli gözaltı ve işkence merkezleri olan El Beşir döneminin 'Hayalet Evler' çağının karanlık günlerine dönüş anlamına geldi" denildi.

ORTAK ÇABALARI İKİ KATINA ÇIKARMALIYIZ

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Darbecilere karşı güçlenmek, mevcut sorunlara çözüm üretmek, bir ekonomi politikasını gerçekleştirmek için ortak çabaları iki katına çıkarmaya çağırıyoruz. Buna IMF ve Dünya Bankası’nın emirlerinin reddi de dahildir. Yurtsever ve demokratik güçlerle birlikte emperyalist ve gerici güçleri reddediyoruz."