Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Soylu’nun avukatları hedef alan sözlerinin yeni bir soruşturma tehdidini barındırdığını belirtti. İzmir Barosu da bu sözlerin savunma hakkına yönelik ağır bir tehdit içerdiğini kaydetti.

Yeni bir soruşturma tehdidi
Diyarbakır’da geçtiğimiz ay avukatlar gözaltına alınmış, destek açıklaması yapılmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve aileleriyle İstanbul Şişli’deki buluşmada, “Ne zaman PKK’nın avukatları içeri tıkılır o zaman Türkiye’de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” sözleriyle avukatları hedef aldı.

Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Soylu’nun söylemlerinin avukatlık mesleğini kriminalize ettiğine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanı, 24 Nisan’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 25 meslektaşımız hakkında gözaltı kararı alındığı soruşturmaya yönelik de şahsi Twitter hesabından operasyon görüntüleri eşliğinde ‘Terör örgütü adına avukatlık yapanlara yönelik operasyon’ şeklinde benzer bir açıklamada bulunmuştu. Bu açıklamasıyla ‘masumiyet karinesini’ ihlal etmiş ve yargıyı etki altına almıştı. Nitekim 4 meslektaşımız salt mesleki faaliyetlerinden dolayı hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştı. İçişleri Bakanının bu talihsiz ve hedef gösteren açıklamasının yeni bir soruşturma tehdidi barındırdığının da farkındayız. Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edildiği, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir sürecin içerisindeyiz. Her şeye rağmen bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, tüm yurttaşların adalete erişiminin ve adil yargılamanın güvencesidir. Mesleğimize yönelik bu kriminalize edici ve hedef gösterici dili kabul etmediğimizi kamuoyuyla paylaşırız."

KABUL ETMİYORUZ

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada da söz konusu söylemin, avukatlık mesleğini kriminalize ederek savunma hakkına yönelik ağır bir tehdit içerdiği belirtilerek, “Hukuk dışı, denetimsiz ve keyfi yönetimde ısrar edenlerin; bilhassa yasa dışı yöntemlerinin ifşa olduğu dönemlerde, kendilerine yönelik eleştirileri bastırmak için yeni operasyon ihtiyaçları, bilindik bir yöntemdir. Demokratik hukuk devleti ilkelerini üstün tutan, halkın savunma hakkının taşıyıcısı olan barolarımıza ve avukatlık mesleğine yönelik operasyon söylemi, bu süreçten bağımsız değildir. İçişleri Bakanının, savunma mesleğini hedef gösteren bu açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir” ifadelerine yer verildi.

Mesleklerinin itibarsızlaştırmaya yönelik söylemlerden derhal vazgeçilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “Baskılara boyun eğmeyen, mücadeleden vazgeçmeyen İzmir Barosu olarak, yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, tüm yurttaşların adalete erişiminin ve adil yargılamanın güvencesi olan mesleğimize yönelik hedef gösterici söylemleri kabul etmediğimizi kamuoyuyla paylaşırız” denildi.